Премиерът на Канада - Джъстин Трюдо, се намеси и отмени приятелски мач на националния футболен тим.

По програма на 5 юни "кленовите листа" трябваше да се изправят срещу Иран в приятелски мач във Ванкувър, но срещата няма да се състои.

Трюдо публично нарече този мач "лоша идея", а след това дори се е свързал с шефовете на местния футбол, за да ги предупреди, че националният тим на Иран може изобщо да не бъде допуснат в Канада.

Причината е сваленият над небето на Иран пътнически полет PS752 в началото на 2020-а, на борда на който имаше 85 канадски граждани.

В своя публична реч Трюдо се извини на близките на жертвите за подготвянето на този мач и гарантира, че нито един държавен долар не е отишъл за неговата организация. Десетки граждани пък признаха, че ако по някаква причина мачът се състои, то пред стадиона във Ванкувър се очакват много сериозни протести.

Макар футболните деятели в страната да се съборазиха и да отмениха мача, те подчертаха, че това е трябвало да бъде просто контрола, а не причина за разпалване на скандал или намеса на държавата във футболните дела.

Приятелският двубой трябваше да е част от подготовката и на двата тима за Световното първенство в Катар в края на тази година.

Канада прекъсна 36-годишното си чакане за участие на Мондиал, като попадна в една група с отборите на Белгия, Хърватия и Мароко.

Отборът на Иран, който е далеч по-редовен участник на футблни Мондиали, попадна в доста любопитна група, където освен изпъстреният с политически скандали мач срещу САЩ, ги очакват сблъсъци с Англия и победителят от последния европейски бараж, който ще стане ясен след седмица.