Ливърпул счупи всички рекорди по пари от наградни фондове, рекламни и телевизионни права, които ще получи след края на много силния си минал сезон.

"Червените" завършиха с 97 точки във Висшата лига, но останаха на 1 от шампиона Манчестър Сити, преди да спечелят Шампионската лига във финал срещу Тотнъм (2:0).

Разбивка на парите, които се полагат на клубовете, показва умопомрачителната награда във финансово изражение, която клубът ще получи.

За класирането във Висшата лига парите са 149.5 милиона лири - около 168 милиона евро. Това е най-голямата сума, надвишаваща дори тази за първенеца Сити.

Формирана е от брой на директно излъчените мачове от тв каналите, платили пряко за правата (29, най-много от всички отбори), от наградният фонд за класиране, както и от "солидарното разпределение" на сумата.

Първата графа дава 33.5 милиона лири (37.6 млн. евро), втората добавя 36.7 млн. лири (41.2 млн. евро), а третата е фиксирана - 79.4 милиона за всеки от 20-те клуба (малко над 89 млн. евро).

Така се стига до около 168 милиона евро само от изминалия сезон в английското първенство.

Числата там са убийствени не само за водещите отбори. Само си помислете, че Хъдърсфийлд, който отпадна, ще получи малко над 100 млн. евро, с което бие отбори като Атлетико (Мадрид), Милан, Интер и Борусия (Дортмунд), например.

Ливърпул чака и 97 милиона лири (109 млн. евро) от Шампионската лига - също рекордна сума. Тя е формирана от наградния фонд, пазарния дял от метриките за гледаемост в графата с телевизионните права и допълнителни бонуси за всяка точка и елиминиран съперник.

Така, когато обяви бюджетните параметри в края на финансовата година, само "футболните" приходи на Ливърпул ще са 277 милиона евро. Без да броим спонсорските пари, такива от продажби на играчи, маркетинг и мърчандайзинг на клуба, както и от дните на мачове (билети и т.н.).

Сумата на "футболните" приходи е рекордна в историята. Нищо чудно, с темповете на развитие на играта като бизнес, да бъде подобрена още догодина от някой отбор.