Олимпиадата в Токио все още не е стартирала, а щангистът Джулиус Секителеко се превърна в голямата звезда и истински колоритен герой.

Той е един от 20-те олимпийци на Уганда, но очевидно игрите не са били най-голямата цел в живота, а и основна мисия в Токио на Секителеко, който доброволно реши да ги пропусне.

Всъщност 20-годишният младеж избяга от Олимпийското село с мотива, че остава като емигрант в Япония, за да търси по-добрът живот.

Без да съобщава на никого, щангистът е избягал от лагера на Уганда, а липсата му е била разкрита няколко часа по-късно, когато той не се е появил на задължителния тест за коронавирус с останалите си съотборници.

Естествено, че отсъствието му в първия момент предизвикало притеснение, но съотборниците му бързо открили бележка, която щангистът оставил на леглото си.

В нея той пише, че си е купил билет за град Нагоя, който е на 200 километра от Токио. Той отива там да си търси работа и съответно по-добър живот, защото този в Уганда е прекалено тежък. Той обаче има и една молба, а тя е куфарите му да бъдат върнати на неговата съпруга обратно в родината.

От делегацията на страната веднага се свързали със Секителеко, който обаче отказал да се върне обратно, а е категоричен, че остава в Япония.

На този етап японските власти нямат основателна причина да търсят спортиста, защото той не е нарушил нито един закон на страната, а отказът му да участва на Олимпиадата не е криминално престъпление.

Щангистът обаче предизвика такъв огромен медиен интерес, че едва ли ще успее да започне тих и спокоен нов живот, след като журналисти вече ибикалят из Нагоя, търсейки неговите следи.

Подобни опити за бягство не са нещо ново на големи спортни форуми, но сякаш бяха отживелица.

Преди 89-а десетки атлети от Източния блок са бягали по време на състезания в чужбина, а България има своя известен случай с Наим Сюлейманоглу.

В последните години подобни случки имаше с атлети от Северна Корея, както и някои африкански страни.