Бившият министър-председател на Грузия - милиардерът Бидзина Иванишвили, ще даде премия от 10 милиона евро на новите национални герои на страната.

Става въпрос за футболистите от националния тим, които в дебюта си на голям форум успяха да прескочат групите, при това с решителна победа от 2:0 над един от фаворитите Португалия.

Грузинците впечатлиха цяла Европа със смелия си футбол и в трите мача, които изиграха, като излизат от групата с повече вкарани голове от тимове като Англия, Франция и Белгия.

68-годишният филантроп Иванишвили, който през годините десетки пъти е дарявал огромни суми за най-различни каузи, публично обяви, че ще възнагради играчите заради радостта, която са донесли на цялата нация.

Списания "Forbes" оценява състоянието на бившия премиер на около 4 милиарда евро, а макар официално той да остана на поста министър-председател за една година между 2012-а и 2013-а, Иванишвили продължава да е въвлечен активно в политическия живот на страната като почетен председател на управляващата партия.

Любопитен факт е, че през април, когато Грузия се тресеше от протести срещу закона на правителството за чуждите агенти, няколко от националите на страната се изказаха доста остро срещу партията, на която Иванишвили е почетен председател.

Едва ли обаче сега същите тези играчи ще имат нещо против да разделят солидната премия от 10 милиона евро.

Иначе цяла Груция не спа след вчерашния триумф срещу Португалия, осигурил на страната място на осминафиналите, където ще имат доста тежка среща с най-силно играещият тим до момента - този на Испания.

Но това едва ли притеснява грузинците, за които самото участие на турнира бе исторически успех, а пък преминаването на групата изглеждаше като нещо немислимо.