Въпреки огромното предимство на каталунците през целия мач, голове на Ваниама и Уат донесоха голям европейски успех на "детелините". Късно попадение на Лионел Меси не помогна на Барса да избегне поражението, предаде Novsport. 

Успехът бе големият подарък на Селтик за феновете на "Паркхед" само ден след денят, в който клубът отбеляза 125 години от създаването си. В другия мач от групата Бенфика победи Спартак (Москва) с 2:0 в Португалия.

Барселона очаквано натисна в началото, но Меси нетипично за себе си стреля над гредата в 8-ата минута. Барселона имаше претенции за дузпа, когато Алексис Санчес влезе в наказателното поле и Лустиг го свали на земята, но съдията не посочи бялата точка.

Доминацията на Барса не носеше серизони голови положения, а при една от редките си възможности Селтик поведе пред препълнените трибуни на "Паркхед". Мългрю центрира от корнер, а Ваниама се измъкна от защитата и с глава на задната греда взриви трибуните с гол за 1:0 навръх 125-годишнината на "детелините".

Меси бе близо до изравнителен гол в 29-ата минута, но Форстър леко докосна и изби удара му в горната греда, а после топката излезе навън. Съдията обаче не даде корнер в тази ситуация. Нова греда спря Барса малко преди почивката. В 37-ата минута Дани Алвеш центрира, Алексис Санчес преодоля вратаря с глава, но пак гредата спаси шотландците. След това Форстър страхотно спаси при остро центриране, което се отклони от Меси, за да съхрани отново аванса на Селтик.

На почивката статистиката сочеше, че Барса владее топката в 85% от времето и въпреки това не вкара нито едно попадение и губеше с 0:1. След паузата играта се пренесе пред вратата на Селтик, но домакините храбро се бранеха. Форстър направи две спасявания поред след силен шут на Алексис и нова добавка на чилиеца, която стражът отрази на висота.

20 минути преди края Алба намери Меси, но ударът му с левия крак отново бе отразен от фантастичния Форстър. Вия, Пике и Фабрегас влязоха на смяна, а Виланова знаеше, че победа класира Барса напред. Победа за Барса тази вечер обаче нямаше да има. Шави сбърка фатално в 83-ата минута, Антъни Уат излезе сам срещу Валдес и простреля мрежата за шокиращото 2:0.

В първата минута на добавеното време Вия стреля, вратарят изби, но нямаше какво да направи при добавката на Меси на празна врата и аржентинецът намали на 2:1.

Селтик обаче подари на феновете си възможно най-добрия подарък за 125-годишнината на клуба и удържа фамозна победа над Барселона.

В другия мач от Група G, Бенфика се наложи с 2:0 над Спартак Москва. И двете попадения за португалците реализира Оскар Кардосо в 51-ата и 69-ата минути на мача.

Вижте класирането в група "G"