Това решение е свързано с изцяло новия формат на провеждане на груповата фаза на Световна лига 2013.

За първи път турнирът ще се проведе с 18 отбора в три предварителни групи от по 6 отбора, като в първите две групи са разпределени първите 12 отбора от ранкинга на ФИВБ. В третата група "C" са класирани отбори, които са по-назад в ранкинга на ФИВБ, съответно Канада (18), Корея (20), Финландия (30), Холандия (36) и допълнително приетите Египет (12) и Япония (19).

В изготвената програма за групите се изиграват пет уикенда (с два мача), като по-предно класираните отбори в ранкинга на ФИВБ във всяка група получават право на 3 домакински уикенда, а останалите 3 отбора - по 2 домакински уикенда.

Според тази програма отборът на България е домакин на мачовете с Аржентина и Полша, а гостува на Франция, Бразилия и САЩ.

За финалния турнир се класират - домакин, първият отбор от група "C" и първите три отбора от групи "А" и "Б". За първи път е възможно Финалният турнир да се проведе в 2 държави. Това е свързано с класирането на отборите в предварителните групи, като двата варианта, които допълнително ще бъдат избрани от ФИВБ, са: Аржентина или съвместно домакинство на Италия и Полша, информира БТА.

Жребий за Световната купа през 2013 година:

група "А": Бразилия (1 място в световната ранглиста), Полша (4), САЩ (5), БЪЛГАРИЯ (8), Аржентина (9) и Франция (16)

група "Б": Русия (2), Италия (3), Куба (6), Сърбия (7), Германия (10), Иран (14)

група "С": "Канада (18), Република Корея (22), Финландия (31), Холандия (41), Египет (12), Япония (19)