Брокерът от Българската фондова борса Благовест Крачев разкри, че причината за провала била високата цена на акциите. Специалистът заяви, че цената не е съответствала на състоянието, в което се намира червеният клуб и допълни, че това е отблъснало крупните инвеститори.

"Равносметката е, че търговията на акциите на ЦСКА бе неуспешна. Малко под 360 хиляди акции успя да продаде клубът от общо 3 милиона. Това са 12% от цялата емисия. От клуба бяха обявили, че ще считат емисията за успешна, ако продадат поне 1.4 милиона, но както казах успяха само 360 хиляди. Основните сделки бяха в спектъра на минималните 10 акции и 100 акции. Това бяха фенове на клуба, които искаха да подпомогнат тима – малки инвеститори. Направи впечатление, че има над 5 700 сделки за 2 месеца, но малък обем акции, които се продадоха“, започна специалистът.

"Всеки инвеститор, който е закупил от временните акции, защото до момента се търгуваха временни акции, ако беше успешна емисията всеки инвеститор щеше да получи реални акции. Сега всеки инвеститор може да си получи парите обратно от инвестиционния посредник. Все още се чака съобщение в какъв срок може да стане това. Недостатъкът е, че сега лицата, които са закупи временни акции, ще си върнат само цената, която са платили за тях, но не и сумата, дадена на инвестиционния посредник като комисионна. Това са транзакционните разходи.

Трябва всеки, закупил акции, да се свърже с инвестиционния посредник, а връщането на парите ще стане в офиса на инвестиционния посредник. Няма давност, клиентът може да си ги вземе във всеки един момент“, разясни още Крачев, цитиран от Гонг.

"Изводът от всичко случило се, е че инвеститорите, които участват на фондовата борса категорично не харесаха акциите, най-вече заради лошото финансово положение на ЦСКА. Дружеството е на загуба от 2010-а година.

Системно стойността на активите е по-малка от задълженията. Това е системно от последните 3 години и отделно акциите на дружеството се предлагаха на цена 3 пъти над номиналната стойност, т.е цената не съответства на финансовото състояние на клуба. Затова публичното предлагане не успя да привлече крупни инвеститори. Проблемът бе в цената. Иначе предлагането бе направено, както трябва“, завърши брокерът.