Да спреш с футбола на 23, когато си на крачка от участието на Мондиал с екипа на Англия, за да се превърнеш в част от религиозната секта Свидетелите на Йехова. Точно това се случва с Питър Ноулс, чиято историята продължава да е абсолютен футболен евъргрийн в Англия.

Самият той много рядко дава интервюта, въпреки че определено има какво да разкаже. Днес Ноулс е на 77 и твърди, че решението да избере Бога пред топката е най-доброто в целия му живот. А когато връща лентата назад, историята на живота му звучи почти невероятно.

През 60-те Питър Ноулс е звездата на Улвърхемптън, който по това време е сред солидните тимове в Англия. Играе феноменално и е лидер на отбора, гласен е за трансфер в Ливърпул и е в списъка на Англия за Мондиал 1970. На 23 години вече е утвърден играч, а специалистите го определят като наследник на легендарния Джордж Бест.

След мача срещу Нотингам Форест на 6 септември 1969 година Ноулс, както обикновено, си събира багажа от съблекалнята, а на следващия ден се обажда на ръководството и съобщава шокиращата новина, че слага край на кариерата си. По разказ на негови съотборници, нищо не издава подобна развръзка.

Самият той никога не е давал индикации, че обмисля такова кардинално решение. Оказва се обаче, че причината е религиозна.

По време на турне в САЩ, един ден на вратата му чукат двама представители от Свидетели на Йехова. И всичко в живота му се обръща наопаки.

"По онова време бях атеист. Не вярвах в Бог. Бях щастлив да бъда професионален футболист и да играя за Уулвс... и бях добър в това, разказва той. - Един ден двама Свидетели на Йехова почукаха на вратата ми. Попитах ги: "Защо умряха баща ми и двете ми сестри, които не бяха направили нищо лошо?". Те влязоха и отговориха на този въпрос. Отговориха и на друг въпрос, а след това на още един. Така станах един от тях. Ако не бях срещнал тези двама души, щях да продължа да играя футбол", признава Ноулс.

След тази съдбоносна среща той се прибира в Англия и стартира с 3 гола в 3 мача новия сезон. Единственото по-странно в държанието му е, че не се отделя от Библията в автобуса на отбора. Но едва ли някой предполага, че това ще са последните му часове като футболист.

Ноулс е сред най-популярните играчи за времето си.

Getty Images

"Това е най-доброто решение, което някога съм вземал в живота си. Никога не съм съжалявал за него. Нито веднъж. През следващите 10 години неизменно получавах предложение да се завърна в Улвърхемптън. Договорите пристигаха с куриер, а аз просто ги връщах неподписани. В Библията се казва: "Всички хора са създадени равни".

Но когато облякох футболната фланелка, имаше разлика. Хората започнаха да ми се кланят. Те ме боготворяха. Отнасяха се с мен по различен начин от обикновения човек. Тогава си помислих: "Какво ще правя?". Не можех да правя и двете. Трябваше да се откажа от едното или от другото", обяснява чудакът, който преди съдбовната среща живее живот на футболна рокзвезда - с брандиран спортен автомобил, огромно внимание от страна на дамите и традиционните в Англия шумни купони с много алкохол.

А след като окачва завинаги бутонките, Ноулс работи като млекар, продавач на плочки, мияч на прозорци и складов служител до пенсионирането си през 2010 г.

В наши дни той продължава да е изключително популярен в Англия и както сам признава - не може да си плати бирата в пъба, винаги има някой, който настоява да го почерпи".

Разбира се, футболните фенове могат да съжаляват, че на небосклона не засиява с пълна сила една наистина забележителна звезда. Но, казват, неведоми са пътищата Божии. И едно от най-ярките доказателсва за това се нарича Питър Ноулс.