Лондон, неделя 14 юли.

Светът на спорта чака от 14 ч местно време началото на суперфинала Новак Джокович - Роджър Федерер на "Уимбълдън", в Южен Лондон.

На Централния корт в комплекса могат да се съберат не повече от 14 979 зрители. Толкова е капацитетът. Отвън, на екраните гледат още 10-ина хиляди.

На площад "Трафалгар" има фензона в тази супернеделя, в която Лондон е домакин на световния спорт. Там има вероятно десетина хиляди, препълнено е. Това е историята около историята. Бекграундът.

Когато мачът на двамата титани в тениса започна, в дома на крикета - стадион "Лордс" в Западен Лондон, вече върви с пълна сила финалът на световното.

Англия срещу Нова Зеландия, изключителен мач за цялата общност, която гледа този спорт - а тя, с Индия и Пакистан в нея, наброява към 2,5 милиарда души.

Хората на "Трафалгар" всъщност са се събрали заради крикета.

"Лордс" е препълнен с 30 000 фенове, а около него, край станцията на метрото "Сейнт Джон Уууд", пъбовете и улиците не могат да съберат всички желаещи да гледат.

Градът е в спортен транс. Някъде около 17,30 ч британско време идва и новината, че малко на север, край Нортхемптън, на пистата "Силвърстоун", Люис Хамилтън е спечелил поредна победа в сезона от Формула 1. Това - просто като детайл, защото другите две събития бяха централните.

На кортовете на "Уимбълдън" се играе епос.

Мач, който един ден историята със сигурност ще нарече "шедьовър на тениса", в който драмата просто не иска да е зрител и да яде пуканки из трибуните. Тя е постоянен гост на корта, сменяйки позицията си - ту при единия, ту при другия великан на този спорт.

Като някакви модерни гладиатори, 37-годишният Федерер и 32-годишният Джокович просто не се уморяват да правят чудеса.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мачът минава по ръба на бръснача в петия сет, първо пробива Джокович, но Фед връща. След това пробив на Маестрото и два мачбола за него, на негово подаване. Не и не! Един ден, когато се връщат към този мач, експертите вероятно ще го нарекат "първи шестсетов финал на "УимБълдън". Така си беше - 12:12 в петия сет си е направо още една част...

Очаква се, когато публикуват статистиките, епосът Ноле - Роджър да е гледан от над 100 милиона зрители по света. Само в Англия аудиторията достигна 19 милиона, и то, по същото време, когато нацията гледаше другия спортен шедьовър за историята...

Ноле вдигна победно ръце минути пред 19 ч местно време след петчасова битка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Но на 11 км северно от "Уимбълдън", драмата още не бе завършила.

След 8 часа на огромно напрежение, крикет финалът завърши... наравно.

Отваряме скоба за тези (а те вероятно са много), които не знаят нищо или почти нищо за този спорт. При 50 овъра по 6 топки, имаме 300 хвърляния на отбор, които дават възможност на съперника му да прави точки с батата. Нова Зеландия стигна до 241. Шансът Англия да направи точно толкова, бе оценяван от букмейкърите на около 251.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Е, така стана - равенство след 8 часа крикет! Драмата бе огромна, като в последните хвърляния Англия изравни буквално по чудо, с огромен късмет, с точки, извоювани на милиметри...

На "Трафалгар" хората трехериха, кадрите ги показваха как реагираха на всяка точка. На трибуните фенове отказваха да гледат, закриваха очи... Като по сценарий на психотрилър.

Допълнителен овър от 6 хвърляния, което никога не се бе случвало досега на световно първенство. И отново равенство! 15:15, като Англия спечели благодарение на това, че бе постигнала повече "граници" (4 и 6 т., когато топката е пратена директно извън игрището) в рамките на мача. По-равностойно и по-драматично зрелище в този спорт не е виждано. Нарекоха го почти веднага "най-великият мач в историята на крикета", а тя не е никак кратка - правилата му са създадени някъде в края на 18-и век, а в сегашния си вид битува от края на 19-и...

"Има ли по-невероятен спортен ден на драми?", запита риторично BBC, търсейки думи да опише случилото се на "Лордс" и "Уимбълдън".

Само 11 километра разделиха двата велики мача в два толкова различни спорта.

Аудиторията на финала по крикет е докосвала 300 милиона, сигурно е.

Спортът е адски популярен в Индия, Пакистан, Австралия, Карибския басейн... В първите две страни е национален спорт, всеки го гледа и опитва да играе.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сложете още стотина милиона, които в неделя са гледали трилъра Джокович - Федерер, и получаваме вероятно малко под половин милиард телевизионна аудитория на двете спортни драми.

Ще се помнят дълго. Финалът на "Уимбълдън" е вероятно най-добрият в историята на този турнир, надминавайки паметния финал от 2008 г. между Надал и Федерер.

А Англия и Нова Зеландия изиграха безспорно най-великия мач по крикет в историята на играта.

И всичко това се случи по едно и също време, в един град, пред половин милиард чифта очи по света. Само спортът може да произведе толкова емоция в такъв кратък период за толкова масова консумация.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos