Най-трудната отборна надпревара в света - епитет, който по традиция се използва за екстремния The Ocean Race, тази година бе напълно оправдан. Защото околосветкото състезание с яхти се превърна в серия от драматични ситуации, заради което бяха счупени всякакви рекорди по интерес.

Като се стигна дори до служебно определяне на победителя, а причината е зрелищна катастрофа в последния етап. Добавете към това и едно отказване на ключов член от екипаж заради опит за изнасилване и атака на косатки.

Определено не е зле.

Ето и подробности за два от най-любопитните моменти от тазгодишната надпревара, чийто официален финал е в неделя, но той е единствено шоу за феновете, след като състезателният елемент приключи с обявяването на победителя.

"Абсолютно невероятна" катастрофа

Кадрите на врязващите се една в друга яхти бяха толкова драматични, че коментаторите на "Евроспорт" дълго време не можеха да осъзнаят какво се е случило. А експертите нарекоха случилото се "абсолютно невероятна катастрофа".

Зрелищният момент се случи при излизане на екипажите от пристанището в Хага, точно в началото на последния седми етап. Яхтите се движеха с максимална скорост и затова сблъсъкът бе наистина суров. А като последствие - в кърмата на лидерите от 11th Hour Racing Team се отвори сериозна пробойна, което ги принуди да се върнат обратно за спешен ремонт.

За радост, нямаше сериозно пострадали, въпреки че от кадрите си личи как най-лошото се разминава на косъм. А особено зрелищно е и видеото от вътрешността на блъснатата яхта, както и реакцията на екипажа:

"В този момент си мислехме единствено "Какво, по дяволите, се случва?!". Дори за екстремно състезание като The Ocean Race подобна катастрофа е изключително странна. Слава Богу, цяло чудо е, че всички сме добре", коментираха лидерите.

Инцидентът отвори много работа на съдиите. Които в крайна сметка определиха по служебен път победителите в най-дългото състезание в света. Трофеят отиде при пострадалите от катастрофата 11th Hour Racing Team, за които бе преценено, че нямат вина за случилото се и остават на първо място.

Внимание! Изнасилвач на борда

Тазгодишното състезание се отчете с шумен скандал, в центъра на който бе легендата Кевин Ескофие. Той е един от най-добрите шкипери в света, но бе принуден да се откаже по средата заради съдебни неволи. Ескофие е разследван от френската прокуратура по обвинение в изнасилване в Нюпорт, САЩ. При една от почивките в околосветския тур той слиза на сушата, за да разпусне в местен бар. А след това американка се оплаква, че е била изнасилена от него.

Любопитното е, че това е първи официален сигнал срещу професионалния мореплавател, въпреки че е имало над 5 подобни индикации досега, припомнят френските медии.

И други жени са се оплаквали, че когато Ескофие употреби алкохол, става изключително настоятелен в желанието си да задоволи нагона си.

Кевин пък влезе в новините преди 2 години, когато се размина на косъм от смъртта. По време на друга изключително рискова регата - "Венде Глоуб", лодката му започна да се пълни с вода в океана, а след това се разцепи и потъна.

А Ескофие бе спасен от сънародник, който го намерил да плава върху дъска сред вълните.

Тогава това бе определено и от двамата като истински чудо, а спасеният сподели "Явно Бог ме обича".

Като предстои да видим дали освен Божията любов, Ескофие ще се радва и на съдебната такава...

Кевин Ескофие е истинска легенда в бранша,

Getty Images