Не е често явление да видиш открито писмо на профила на известна личност в социалните мрежи

Не апел за нещо, не петиция в подкрепа на кауза... Не лична реклама.

Писмо, писано със сълзи. Към изгубен приятел.

На 31 август личният профил на Арнолд Шварценегер във Фейсбук обаче публикува точно това.

"Скъпи Франко,

От момента, в който те срещнах в Мюнхен, ти беше мой "партньор в престъплението". Двамата се конкурирахме, изкарвахме най-доброто от себе си, ставахме по-добри. И не спряхме да се забавляваме по пътя си заедно.

Днес сърцето ми е разбито. Тотално съм съсипан. Благодаря ти за 54 години приятелство!

Тренировките, шахматните ни партии, обядите, шегите, уроците от живота. През всичко минахме заедно.

Когато най-после пристигнах в Америка, аз нямах семейство, нямах никого. Затова и те помолих да дойдеш да тренираме заедно тук. Не можех да се справя без най-добрия си приятел.

Обещавам ти, че винаги ще съм насреща, ако Мария и Деби (дъщеря му и съпругата му) имат нужда от нещо. Не се притеснявай за това.

Обичам те, приятелю!

Арнолд."

Кого бе изгубил Шварценегер.

Снимка: Facebook

Този непоклатим тип от стомана, Терминатор, Конан, супергероят на поне две поколения, отраснали с филмите му?

Франко Колумбу се удави в морето край родната Сардиния по-рано същия ден. Докато плуваше, сърцето му спря.

На 78 години, този вечно активен човек, си отиде от света.

Двамата с Арнолд наистина са сякаш две половини от един познат на планетата герой. Неизменно са заедно от повече от половин век.

Снимка: Facebook

Срещат се на състезание в Мюнхен през 1965-а, когато и двамата са безработни млади и здрави момчета, които търсят слава и пари. Пак заедно се местят в Калифорния, където собственикът на зала за културисти и боксьори Джо Уайдър им дава седмично по 80 долара. Работят и в компания за строителство, пак редом. Неразделни са и в тези трудни години, и когато славата идва.

Колумбу е човекът, превърнал културизма в световно популярен спорт, според масовото разбиране днес. Той е бивш боксьор от Южна Италия, здрав като стомана, въпреки че е висок само 165 сантиметра. Херкулес от Сардиния - това е първият му прякор. След това го наричат Самсон от Сардиния, както и Железния човек.

Между 1970-а и 1975-а той печели два пъти Мистър Европа, веднъж Мистър Вселена, веднъж Мистър Свят и два пъти Мистър Олимпия. Всичко най-големи титли в културизма. Съперник №1 е Арнолд, неговият най-добър приятел (седем пъти победител в Мистър Олимпия).

Шварценегер казва за него по онова време: "Невероятна сила. Изтласква от лежанка 238 килограма, при положение, че моят рекорд е 240!". Арни е с 23 сантиметра по-висок и далеч по-широк в рамене и гърди като структура.

Двамата продължават все така заедно в живота. Играят във филми, които правят от Шварценегер световна суперзвезда, а от Колумбу - легенда на културизма, но слабо познат актьор с поддържащи роли. И в "Терминатор", и в "Конан Варварина", Франко партнира на Арнолд.

Няма изненада, когато именно Колумбу е кум на сватбата на Шварценегер и Мария Шривър през 1986-а. Естествено, когато Херкулес от Сардиния се жени за Дебора три години по-късно, кум е най-близкият му приятел.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Волята на сардинеца е непоклатима. Арнолд, който с годините мина през киното, политиката и какво ли не, признава, че никога в реалния живот не е виждал по-корав човек.

През 1977 г. е първият в историята турнир "Най-силен мъж на планетата", а Шварценегер е в публиката, за да подкрепи Франко Колумбу.

Джобният културист остава пети, но завършва.

Въпреки че получава втрещяваща травма - докато носи хладилник на гърба си, почти два пъти по-голям от него, коляното му буквално излиза от ставата и гледката е ужасна. За болката - само Франко си знае. Той обаче не пада, не спира и не се отказва. Завършва.

Три години му отнема да се излекува напълно от последствията след ужасната контузия.

"Никой друг човек не може да го направи, той е като от стомана", диви се тогава Арни.

Снимка: Facebook

Двамата се карат само, когато играят на шах. А това се случва при всяка тяхна среща. Партиите са оспорвани, сякаш е финал на световно първенство. Не обичат да губят. След това на обяд с любимите им скариди и бяло вино обсъждат, а загубилият понася тежки подигравки.

От две седмици насам сърцето на човека, изиграл някой от ролите с най-корави герои в киното, е разбито.

Неговият брат по съдба, опора и най-близък човек си отиде.