В един слънчев ден в края на миналото лято Карла Суарес Наваро не можеше да стане от леглото. Стомашни болки, спазми, от които направо не успяваше да си поеме въздух и трудно се изправяше. Същото продължава и на следващия ден.

Испанката е сигурна, че е заразена с вируса Covid-19, като болките идват в разгара на пандемията и пълния локдаун в нейната родина. 32-годишната тенисистка провежда няколко телефонни разговора с лекаря си, за да предприеме действие.

А то е - да бъде направен рутинен PCR тест в нейния дом, което вече се предлага като възможност в Барселона, където пролетта е била особено тежка като размери на пандемията. Тестът е негативен.

Пет месеца по-рано тя е решила, че спира с тениса - поне временно. Играе през февруари в Дубай и Доха, след което просто се оттегля от турнирите в WTA. Мисли за отказване и нов живот, бизнес и личните си отношения. Извън темата на този разказ - Суарес Наваро е гей, тя живее с приятелката си от години в Барселона.

Тя има над 500 победи, 2 титли и куп паметни мачове в кариерата си. Не е звезда от ранга на Серина Уилямс, но е била немалко седмици в топ 10, а преди пет години достига до най-високата си позиция - №6.

Снимка: Getty Images

Но, подобно на немалко други състезатели в тениса, отказването никога не е окончателно, докато не загубиш напълно връзката с играта, спреш да тренираш и тотално излезеш от кондиция. Докато през лятото на 2020-а, Карла продължава да тренира, макар и да не участва в турнири.

"След негативния тест започнах още повече да се тревожа - казва тенисистката в интервю за Евроспорт. - Бях убедена, че съм се заразила с коронавирус, но след изследванията, повторният тест, резултатите бяха негативни. А болката и спазмите в стомаха не спираха. Консултирах се с още двама лекари и те предложиха пълни изследвания. И така чух диагнозата..."

А тя е - злокачествен лимфом, известен още като Болестта на Ходжкин. Не знае нищо за това, просто е уплашена, защото звучи като нещо, от което можеш да си отидеш от този свят.

На 1 септември, когато обяви новината в публичното пространство, тя вече е в четвърта седмица на терапия. Минава няколко етапа, като организмът реагира отлично. Докторите са обнадеждени, още в началото на химиотерапията се вижда, че това е трениран организъм, силен и способен да се пребори. Не, че това винаги е гаранция за успешен изход при такова заболяване.

"Четях много книги, постоянно. Опитвах да се изключа от всичко - казва Наваро. - В моята глава въпросът бе не дали ще се оправя, а кога. Знаех, че мога да се справя, не съм и помисляла, че болестта може да ме победи."

През ноември резултатите са толкова добри, че за първи път получава разрешение да тренира. И тогава, в разговор с близък приятел, се ражда идеята.

Снимка: AP/БТА

Защо не просто тренира за здраве и добра кондиция, а да не опита да се завърне на корта?

"Дали заради болестта, или по друга причина, се замислих за много неща - разкрива бившата №6 в световния женски тенис. - Аз всъщност си бях тръгнала от играта без да се сбогувам с нея. Оставях толкова приятели и спомени, а някак просто така си излязох през вратата. Това не е редно."

И сега вече се подреждат плановете за завръщане, което да е сбогуване. Идеалният сценарий е няколко турнира през пролетта и лятото, а след това - Олимпиадата в Токио.

"Ще зависи от ранкинга - казва Карла. - Ясно е, че ако Гарбине Мугуруса, Паула Барбоса, Сара Сорибес и Алиона Болсова се представят добре, те ще заемат четирите квоти на страната. Но аз ще опитам. Освен това, ако Гарбине се класира с ранкинг за двойките, се надявам, че поне мога да играя там с нея. Токио е целта. Там искам да се сбогувам по правилния начин с тениса".

В момента е 1283-а като ранкинг в WTA, а при двойките е 85-а. Далеч от квотите за игрите в Япония, но... Има време и достатъчно възможности да влезе в испанската четворка.

След като си преборил ужасно заболяване, което изведнъж е преобърнало живота ти, кой може да те спре да мечтаеш? Та това е просто тенис, нали?

Защо да не видим Карла Суарес Наваро на Олимпиадата?

 

Снимка: Getty Images