Премиерът на щата Виктория в Австралия - Даниел Андрюс, призна, че е получил списък с изисквания от Новак Джокович.

Сърбинът, който е не само №1 в световната ранглиста на мъжкия тенис, но опитва да е и лидер на играчите в търсене на техните права, е поискал промени в условията преди Australian open.

Според местните медии в страната, сред исканията на Джокович са:

- намаляване на дните под карантина от 14 на 10

- възможности за излизане на играчите в сутрешните и вечерните часове, дори да е само за разходки около хотела

- възможности за пряк контакт с треньорите

- осигуряване на фитнес уреди в стаите

- подобряване на качеството на храната за играчите - нещо, от което валят оплаквания

- за всеки, за когото това е възможно, да бъде осигурен отделен апартамент или да бъде настанен в помещение с по-големи размери.

Исканията са след серия оплаквания и заплахи за бунт от тенисисти, които буквално подивяват в хотелските си стаи. Съвсем реална е и опасността от контузии, твърдят светила в спортната медицина. Активен спортист, затворен в тясно пространство, а след това подложен на натоварванията на тренировките и мачовете - това не е идеална рецепта.

Андрюс засега категорично отказва да се съобрази с исканията, но призна, че ще се допита до правителството си какво може да се направи. Ситуацията с храната за играчите трябва да бъде разрешена от отделните хотели, които се използват за карантинирането.

Австралийците от своя страна са бесни на организацията и на това какви привилегии получават тенисистите. Първо с влизането в страната - нещо, за което граждани на Австралия чакат с месеци разрешение от различни точки на света.

А телевизионният водещ Нийл Мичъл, популярен в страната, бе още по-директен в критиката си.

"Просто ги пратете обратно откъдето са дошли - изригна той в ефир по адрес на звездите, дошли за Australian open. - Не си струват риска. Отменете турнира.

Стига само са искали, само нови и нови искания! Хората са затворени по домовете си, хора умират от вируса, всички търпим лишения и правим компромиси. Само тенис играчите не могат. Не ви ли писва вече от всичко това!?"