Роджър Федерер се яви пред медиите в Мелбърн и отговори на обвиненията срещу него и други топ играчи.

Те идват дни пред Откритото първенство на Австралия да навлезе в същинската си фаза с мачовете от основната схема. Играчи от квалификациите обвиниха Маестрото, както и Рафа Надал, че не им пука за качеството на въздуха и условията, при които играят в пресявките.

Над Мелбърн от дни се стели димна завеса, като измервателните уреди отчитат над 200 по скалата на опасния, нездравословен въздух. Случва се заради горските пожари, които бушуват из цялата страна, а вятърът довява над градовете дим и затруднява дишането на хората.

Далила Якупович от Словения колабира на корта в сряда, докато бе на път да спечели мача си от квалификациите.

Лиъм Броуди (Вликобритания) също едва се държеше на краката си и получи пристъп на кашлица.

"Естествено, че знам какво се случва - каза Федерер на брифинга си. - Нищо, че започвам да играя едва от следващата седмица. Но питайте наоколо, питайте дали дори един гражданин на Мелбърн е притеснен или иска да напусне града. Няма да намерите такъв. Осъзнавам, че условията не са идеални, но не е и толкова зле, колкото чета и чувам."

Роджър даде и примери за това, че опасността за здравето на играчите доста се преувеличава.

"Имахме среща с експерти и медицински лица, казаха ни, че стойностите са били редовно около 300 по време на летните игри в Пекин и Рио - каза Маестрото. - Това тук не е нещо необичайно, не се случва в продължение на шест месеца, например... Не виждам откъде се създаде тази истерия, нещата далеч не са толкова лоши. Някои тенисисти са объркани, според мен не става дума за опасна ситуация. Съветът на играчите се събра и обсъдихме, но общото мнение е, че няма проблем да играем."