Триумфът на Новак Джокович на "Уимбълдън", с който той се изравни с Роджър Федерер и Рафаел Надал по титли от Шлема, още повече ожесточи споровете за това, кой е най-великият от тримата.

В последните дни доста специалисти и бивши тенисисти се изказваха, но повечето от тях говореха доста предпазливо и предпочитаха да не изразяват категорична позиция в спора.

Не такова обаче е мнението на 35-годишният французин Ришар Гаске, който продължава да е част от тенис елита.

Според него изобщо не трябва да се гледат цифрите, когато се води спорт за най-великият тенисист в историята.

Гаске смята, че дали си спечелил 15, 20 или 23 титли от Шлема не е най-важното в този спор. Неговата гледна точка е, че доста по-голямо значение има това какво си дал на тениса и на публиката.

А по този критерий Федерер няма равен, смята Гаске.

"Гледам на тениса с различни очи. Винаги съм смятал, че не става въпрос единствено за титли от Големия шлем, когато дискутираме кой е най-добрият играч в историята. Няма значение дали имаш 21, 22 или 23 трофея от Големия шлем. Просто не гледам числата, гледам естетиката, техниката, какво представлява тенисистът на корта и какво дава на публиката, когато играе.

Дебатът кой е най-велик става все по-ожесточен с това, че и тримата сега имат по 20 титли. Моето мнение е много ясно - за мен Федерер е неподражаем и незаменим, той просто е най-добрият за всички времена. Тенисът се вдъхновява от играчи като швейцареца.

Вярно е, че по отношение на статистика и физическа форма Джокович е по-добър и е невероятен играч. Да спечелиш три последователни турнира от Големия шлем е невероятно и е по силите само на малцина хора. Но тенисът не е само числа и победи, важно е и какво предаваш и какво демонстрираш.

Не разбирам хората, които са про Федерер или про Джокович и се мразят един друг. При мен изобщо не е така. Роджър е най-добрият за мен, но харесвам много и Джокович. Нещо подобно се случва във футбола. Виждам Меси, Неймар, виждам естетиката и чувството, което дават на феновете.

Няма съмнение, че Новак, Рафа и Роджър са тримата най-велики в историята на тениса. Винаги е трудно да сравняваш поколенията. Те имат по 20 титли от Големия шлем и физически винаги са били най-добрите в последните 20 години", сподели Гаске.