Григор Димитров записа много разочароваща загуба още в първия кръг на турнира в Пекин от категория ATP500.

Българинът падна от Андрей Рубльов с 2:6, 5:7 за час и 16 минути игра, като в по-голямата част от сблъсъка не показа никакво настроение и амбиция.

Рубльов, който е №36 в световната ранглиста, игра на обичайното си ниво, но нямаше психологическите проблеми на съперника си. А те при Григор бяха видими. Последният направи безброй непростими грешки, каквито нямаше в мачовете му на US Open, та дори и в Ченду през миналата седмица.

Общо 31 непредизвикани грешки срещу 15 за Рубльов показват, че това далеч не бе денят за хасковлията. Направи само три повече печеливши удара спрямо опонента и в първия сет игра почти без първи сервис. Във втория се вдигна след пасив и изравни, но накрая допусна фатален пробив.

Още в първия сет се видя от изражението му, че настроението в играта му го няма никакво. Допусна пробив за 1:2 и още един за 2:5, като не стигна до нито една възможност на свой ред.

Вторият сет също започна с кошмарен пробив на нула за Рубльов. Българинът постепенно се вдигна и го върна за 3:3, благодарение на по-спокойната си игра от основната линия.

След това обаче грешките отново дойдоха и с непростимо представяне в гейма за 5:6 дари нов пробив, след като обърка удари, които бяха лесни за неговата класа. Рубльов без притеснение си затвърди аванса и затвори мача.

Във втория кръг руснакът ще играе с Фабио Фонини или Михаил Кукушкин.

За Димитров отново изниква въпросът дали му е нужен Радек Щепанек на трибуните, които така или иначе в Ченду и Пекин бяха опразнени. Изглежда, че българинът играе по-добре и освободено, когато няма наставник отстранил. Това обаче към този момент са само догадки и истината я знае само хасковлията.

Фактът е, че това бе най-слабият му мач от загубата от Гудио Пея в Мексико на 1 август.