Григор Димитров преодоля първото си препятствие на "Уимбълдън" и е във втория кръг. На свещената лондонска трева българинът се нуждаеше от почти два часа и половина, за да се справи с испанския ветеран Фернандо Вердаско в четири сета - 3:6, 6:3, 6:3 и 6:4. Двамата играха без абсолютно никакво напрежение и доставиха истинска наслада на феновете, като срещата изобилстваше от доста шоу удари, най-вече от страна на Григор, които вероятно ще гледаме в компилациите с най-добри изпълнения.

Първата ни ракета спечели мач в Лондон за първи път четири години насам, след като през 2018 и 2019 отпадаше в първия кръг, а миналата година турнир нямаше.

Гришо направи общо осем двойни грешки, но показа стабилна игра на първи сервис, вкарвайки 64% от началния си удар и печелейки 82% от точките при свое подаване. Във втория кръг той ще играе с Александър Бублик или Михаил Кукушкин, и двамата от Казахстан.

Първият сет започна равностойно и двамата показаха, че имат известни притеснения, като българинът грешеше от бекхенд, а испанецът от форхенд. С времето играта им потръгна, а Григор впечатли с няколко шоу изпълнения. В четвъртия гейм трябваше да спасява брейкбол, а в седмия това стори и испанеца. Вердаско обаче отпусна ръката и играта му потръгна много. Заслужи пробив за 5:3, който след това затвърди с лекота.

Втората част завърши в позла на Димитров, но бе въртележка от емоции за българските фенове. Изглеждаше, че всичко върви добре за хасковлията. Два ранни пробива в оспорвани геймове му донесоха аванс от 4:0, а след това и от 5:0. В този период битката беше сериозна и Григор трябваше да спасява общо шест възможности за пробив. При 5:0 изпусна две възможности да спечели сета и да върже "геврек" на съперника. Оттам проблемите започнаха и така загуби три поредни гейма. За щастие глупостите приключиха в деветия гейм, когато успя да обърне от 15:30 и да затвори сета. Успя обаче отново да ни държи на нокти през цялото време.

Третият сет по-малко напрегнат и за двамата и те отпуснаха ръцете, продължавайки да играят много качествен тенис, най-вече на сервис. Първите четири гейма минаха на един дъх, но петият бе истинско зрелище. В него Вердаско имаше много проблеми и спаси общо четири възможности за пробив по всевъзможни начини. При петата обаче се огъна и Григор поведе с 3:2. За разлика от миналия сет, в този българинът не допусна да има ядове на сервис и до края си вземаше подаванията с лекота. Последният гейм за 6:4 не даде разиграване.

Четвъртата част бе изключително равностойна и отново пълна с брилянтни отигравания. Двамата съперници печелеха подаванията си, като в четвъртия гейм Вердаско пропусна шанс да пробие и малко по-късно си плати, след като Григор направи брейк в седмия гейм. Самочувствието в играта на Димитров бе очевидно и той затвърди пробива си за 5:3, но Вердаско запази надежда и спечели следавщия си сервис гейм на нула. Гришо започна уверено с две бързи точки за 30:0 при подаването си, после допусна изравняване, включително след поредната си двойна грешка, но до обрат не се стигна и след 6:4 българинът затвори мача в своя полза в четири сета.