Китайската тенисистка Пън Шуей, коят в края на миналия ноември се смяташе за изчезнала и настрои спортната общественост срещу Китай, ще се появи в "балона" с официални лица на Олимпиадата в Пекин.

Двукратната шампионка от Големия шлем при двойките ще се появи в "балона" за специална среща с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Скандалът с Шуей започна в началото на ноември, когато в социалните мрежи тя директно обвини висш китайски държавник в изнасилване, а след това в продължение на над две седмици нямаше никаква след от тенисистката.

Мнозина смятаха, че тя е държана в плен, а някои дори допускаха и най-лошият сценарий със спортистката, позволила си пред света да обвини бившият вицепрезидент на страната в подобно деяние като изнасилване.

Все пак след целия обществен натиск и многото въпроси към Китай, на 21 ноември се появи видео с Шуей. От него се виждаше, че тя е жива и в добро физическо здраве, но това не успокои страстите в света на спорта, защото мнозина смятаха, че тя е държана в плен, а видеото е просто постановка.

След това на няколко пъти тя отричаше да е държана в плен, макар всяка нейна публична изява да бе само пред правителствените медии на Китай.

Сега Шуей ще може лично да се срещне и да поговори с Томас Бах, а той гарантира, че ако тенисистката поиска разследване около цялата ситауция, тя ще го получи.

"Знаем за нейните обяснения, че живее в Пекин, движи се свободно и вижда семейството си.

Искам обаче да я срещна на живо и да поговоря с нея. Трябва да се уверя, че всичко това е така, искам да преценя нейното психическо и физическо състояние.

Тя ще получи цялата подкрепа, от която има нужда. Ако посика разследване на случилото се с нея, ще го получи, както и закрила от наша страна", заяви Бах по повод срещата.