Андре Агаси говори за кариерата си, за изпитанията, проблемите и това, от което иска да опази Григор Димитров.

Легендарният американец даде голямо интервю по случай 10-годишнината от излизането на автобиографията му "Открито", която се превърна в световен бестселър.

Пред списания "Inside" Агаси разкрива на въпрос:

"В книгата си пишете, че мразите тениса. Още ли е така, въпреки че днес сте и треньор?":

"Не, мисля, че там много ясно съм обяснил какво искам да кажа с това. Процесът от това да опозная себе си доведе до един момент в кариерата ми, в който преосмислих и пребалансирах ценностите от това, което ми носи играта, и нещата извън нея.

Дали е имало повече време, в което съм обичал тениса, в сравнение с това, в което съм го мразил? Едва ли. Защото изкарах повече време в това да харесвам себе си, а да харесваш или мразиш нещо е функция на самия теб.

Днес съм в екипа на Димитров, а той е добър човек. Ако мога да му спестя 10 минути от това, през което аз минавах като играч, това ще бъде много удовлетворяващо за мен."

Агаси споделя в книгата си, че е минавал през тежки депресивни състояния, моменти на загърбване на важните неща в спорта заради лични такива, както и през проблеми с наркотиците.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

В интервюто има и още по темата със споменатите препятствия.

"Половината от живота ми е процес, при който вече познавам себе си и приемам това кой съм. Не се боря със себе си. В хармония съм, казано просто. Имам цели, имам визия и приоритети.

Като родител, ти искаш да си всичко, което твоите деца имат нужда да си. Може би няма по-добро обяснение."

За времето на корта и имиджа на идол, бунтар...

"Никога не съм опитвал да си изградя имидж, просто бях различен и някак ме приемаха "анти статуквото". Това ме правеше близък на хората, някакъв бунтар... Но това също е част от процес. А и аз научих много неща в него.

Днес съм друг човек, опитвам се да мина встрани от вниманието и фокуса на публичното око и медиите. Агаси сега е много повече традиционалист, отколкото бунтар. Такъв бях още по време на кариерата си, в късните етапи. По-професионален и сериозен."

А каква е разликата между победата и загубата, според Агаси?

"Тя е на таблото в тениса, а и в спорта изобщо. Може да си по-добър... Но не е нужно. Трябва да измислиш начин да си "по" в резултата, на таблото. Най-важната точка е следващата и трябва да е за теб. Понякога след края си казваш - "По дяволите, аз спечелих или загубих този мач?"

Трябва да се контролираш и да натискаш правилните бутони на собственото си дистанционно. Който успее по-добре, той печели."

Снимки: Getty Images/Guliver Photos