Надъханият битанец Дан Евънс, който има вид на типичен футболен запалянко от Острова, показа отличен тенис и измъчи Роджър Федерер на Откритото първенство на Австралия.

Маестрото спечели със 7:6, 7:6, 6:3 и наглед това бе рутинно. Но в първите два сета Евънс, с татуировки по ръцете и краката, с наглед небрежен вид и дори леко бирено коремче, прозиращо под белия екип, бе на косъм от изненада.

Той нито за миг не трепна, опитвайки невероятни минаващи удари и смели отигравания на мрежата, които Федерер вероятно не очакваше от човек с ранкинг 189 в класацията на ATP. В добавка - и преминал през квалификациите, за да е на този втори кръг.

В тайбрека на първия сет, дошъл без пробив за някой от двамата, Евънс поведе с 5:3 и виждаше победата. Но Федерер взе нещата в ръце и обърна резултата.

Втората част тръгна с пробив на фаворита, но при 5:4 британецът го върна, за да вкара и този сет в тайбрек. Роджър на моменти дори се усмихваше и аплодираше съперника, който играеше освободено и сякаш се наслаждаваше на всяка секунда.

И в този тайбрек Федерер спечели, за да влезе в третия сет, в който бе безпощаден - 6:3 след само един пробив, но и даде на съперника само една точка от свое подаване.

"Не успях да направя бърз пробив в първия сет, това направи мачът равностоен - призна Федерер. - Срещу този човек е трудно да се откъснеш, видяхте, че два часа бяхме точка за точка и гейм за гейм. Играхме чудесен тенис, имаше много малко грешки и от двамата."

Роджър ще срещне победителя от мача Гаел Монфис - Тейлър Фриц в следващия кръг на Откритото първенство на Австралия.