Рафаел Надал бе в приповдигнато настроение на задължителната прексонференция преди началото на първия турнир от Големия шлем Australian Open.

Испанецът заяви, че се намира в добро физическо състояние и бе попитан за колегата си Ник Кирьос, с когото на няколко пъти влиза в открит конфликт след мачовете им.

Как постига доминацията вече в трето десетилетие: Няма тайна зад това. Не мога да кажа, че съм бил късметлия по отношение на контузиите. Ключът към успеха е страстта към спорта и да си позитивен в най-лошите моменти. Вярно е, че минах през много трудни моменти в моята професионална кариера, но с позитивна настройка и заобиколен от правилните хора, всичко стана по-приятно и лесно за преодоляване. Много съм щастлив от мястото, на което съм и възрастта си. Надявам се да продължа да се наслаждавам.

Физическото му състояние след ATP Cup: Мисля, че физически съм добре след толкова много поредни мачове на турнира. Тренирам тук от няколко дни и имам още два преди дебюта си. Надяваме се да продължим с правилния интензитет и настройка. Дано съм готов за мача с Делиен във вторник.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мнение за Ник Кирьос: Не знам какво да кажа, защото не се фокусирам върху отделните играчи. Всички знаят, че Кирьос е фантастичен талант. Има страхотни качества да е шампион, но го показва, когато е в нужното емоционално състояние. Шансовете му винаги са налице и той от тези, които могат да се представят добре на турнир от този ранг. Трябва да го вкарваме в сметките за Australian Open.

За неприятния въздух в Австралия: Нямам тревога, защото съм един от многото играчи. Когато проблемът се появи при квалификациите, отидох при турирния директор и той ми обясни, че специалистите анализират въздуха на всеки четири минути. Има няколко параметъра, които ако биват надвишени, тенист няма да се играе.

За избора на розовото на този Australian Open и на другите турнири: Щастливец съм, че мога да си избирам цвета на екипа. Малцина знаят, че за всеки турнир аз избирам с какво да се обличам с година и половина по-рано. Когато турнирът дойде забравям какво съм избрал. Имам късмета да избирам и това е приятно.