Джон Иснър е вторият играч от елита на мъжкия тенис, който отказа официално да играе на Откритото първенство на Австралия през февруари по семейни причини.

"Не бе трудно решение", обяви 35-годишният американец, който е №25 в ранглистата на ATP и традиционно един от факторите в турнирите от Шлема, с който всеки се съобразява.

Иснър се е консултирал със съпругата си Мадисън, с която имат две малки деца на 2 и 1 годинки. Семейството е взело решението, че да се пътува до Австралия при тази ситуация е напълно невъзможно и непосилно. А самият тенисист не е искал да иде без съпругата и децата си в Мелбърн.

"Разбирам ситуацията и ми е ясно, че мерките са единственият начин турнирът да го има - обясни Иснър. - Но и аз трябва да бъда разбран. Семейството е най-важното за мен, искахме да пътуваме заедно, но това просто няма как да стане в тези условия.

Преди да настъпи пандемията плановете ми бяха да сме заедно с Мадисън и децата навсякъде, но очевидно нещата се промениха.

Това, че няма да пътувам за Мелбърн, не променя плановете ми да продължа да играя. Здрав съм, в добра форма, просто не мога да си позволя да съм далеч от семейството си за 3-4 седмици, дори пет седмици. А няма да отида без тях. След като турът се върне от Австралия и е в Европа и Щатите, ще играя на колкото може повече турнири."

Условията за Australian open вече отказаха по подобни причини и Роджър Федерер, който прецени, че няма как да пътува с четирите си деца и те да седят затворени 14 дни в хотелска стая.

Такива са изискванията на организаторите - пълна карантина на всеки, който идва за турнира.

Маестрото реши да пропусне първата за годината надпревара от Шлема, а сега го последва и Иснър.

И едва ли те ще са последните...