Трима от националите ни по тенис успяха да кацнат на родна земя сред доста проблеми с полетите по пътя обратно от Австралия.

Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев все пак застанаха пред медиите, за да обобщят с няколко думи представянето си.

Те не подминаха и разразилия се скандал, предизвикан от фейсбук пост. В него се твърдеше, че федерацията ни е абдикирала от играчите, а всички разходи около турнира е поел Григор Димитров. Информация, която всички категорично отрекоха.

"Беше много вълнуващо. След първата победа над Великобритания почти не спахме, аз лично не успях. Това беше невероятно преживяване. Само 24 държави участваха и ние да бъдем част от тях - това е нещо уникално.

Ако не се беше появило това, все едно не сме българи. Цял живот ще ни съпътстват такива неща. Не разбирам защо някои хора се фиксират върху това кой какво е поел, платил, изкарал, а не се отчита факта, че сме девети в света. Вместо да се правят интриги, по-важното е, че сега сме тук и си говорим и за по-приятни неща. С какво е по-добре да бъде запомнен престоят ни там? Вариантите са два - с успехите ни или с обсъждане на финансовите аспекти. Всеки си преценява сам.

Научихме много от Григор. Той е изключителен професионалист. Минал е по този път. Даваше ни ценни съвети, които всеки от нас може да използва в собствената си кариера. С такъв човек до теб израстваш бързо и на тренировки, и на мачовете.

Не бях играл двойки с Григор и като разбрах, че ще играем първата ми мисъл беше да не се изложа. Гледал съм Джейми Мъри и съм му се възхищавал. Случи се, никой не е очаквал да спечелим. Мачът ни беше определен като един от най-добрите. Това е признание, което няма да забравя", коментира Алекс Лазаров.

Съотборникът му Димитър Кузманов пък сподели:

"Да играеш с националната фланелка е най-уникалното чувство. Тенисът е индивидуален спорт и сме малко лишени от това усещане, но е несравнимо. Много съм щастлив и от подкрепата на българите в Австралия. Оставихме сърцето и душата си на корта и сме удовлетворени. Всеки от нас израсна и като личност, не просто като тенисисти. Аз лично изживях мечтата си. Надявам се това да е едно ново начало. Тепърва ще си даваме сметка какво постигнахме.

Със сигурност това участие ще ни даде тласък в индивидуалните кариери. Показахме от много висока трибуна, че имаме качествата. В тениса всичко е индивидуално. Понякога пътят до първите 200 или 100 е много тежък. Може да играеш добър тенис и без да си толкова нагоре в ранглистата.

Няма тъга. След злополучното развитие в групата си казахме, че трябва да бъдем и малко реалисти. Съжаляваме, че не прескочихме групата, но все пак сме девети в света в един от най-конкурентните спортове. С времето ще си дадем сметка какво постигнахме. Радваме се, че за две седмици успяхме да допринесем за повдигането на българския дух. Разбрахме, че хората са следили и са се вълнували от нас".