Задължителната 14-дневна карантина в Мелбърн е основната тема и причина за скандали преди откритото първенство на Австралия, което стартира на 8 февруари.

Лоша храна, мишки в стаите и третиране на тенисистите сякаш за затворници са само част от причините, заради които участниците на Australian Open се оплакват.

За 72-ма от тенисистите и треньорите ситуацията стана още по-тежка, защото те пристигнаха в Мелбърн със самолети, в които имаше заразени пътници, а това ги постави в пълна изолация, без дори да имат шанс да тренират за няколко часа на ден. Те прсото стоят в стаите си денонощно.

Някои от тях разнообразяват с различни упражнения в стаите си, но очевидно пълната изолация не се отразява добре на 18-годишната украинка Марта Костюк.

Шампионката от юношеския Australian Open, която е сочена за една от бъдещите звезди в тои спорт разкри, че получава непрестанни паник атаки, а почти целият й ден в хотелската стая минава в непрестанен плач.

"Имам паник атаки през целия ден. Искам да изляза на свеж въздух, искам да тренирам, а не мога. Просто сядам в средата на стаята и започвам да плача, общо взето така минава целият ми ден.

Опитвам се да тренирам, но в стаята това не се получава по най-добрия начин. Майка ми и моят треньор са в съседните стаи, но нямам контакт с тях освен по телефона.

Гледам да спя възможно най-много време, гледам сериали и чета, но не това е ежедневието, на което съм свикнала. Ситуацията е тежка, надявам се по-бързо да получа право да излизам поне за няколко часа да тренирам", сподели тя пред медии в родината си.