Григор Димитров приключи участието си на US Open още във втория кръг на турнира.

Българинът се изправи срещу Алексей Попирин от Австралия, като се отказа в третия сет на мача, който така или иначе се очертавше да загуби, а огромно значение за този развой изигра травмата в крака, която той получи по време на мача.

Когато Григор се отказа, резултатът бе 6:7, 6:7, 0:4 в полза на австралиеца, като два гейма преди очертаващия се унизителен "геврек" в третия сет, Григор реши да прекрати участието си.

Тази травма дойде още в началото на втория сет, но очевидно болката се усилваше с всеки следващ гейм, като по време на третия сет българинът бе просто фигурант на корта.

Наистина много тежка 2021-а за Григор, който и в четирите турнира от Големия шлем бе преследван от контузии, повлияли сериозно на представянето му.

Така Григор приключва с участието си, а световният №63 Алексей Попирин продължава към третия кръг, където очаква един измежду Маркос Хирон и Дан Еванс. 

Мачът започна отлично за Григор, който проби при 2:1 в първия сет, а при 4:1 изпусна точка за нов брейк. Вместо това я изпусна, а после на своето подаване допусна такъв и резултатът стана 4:3. И сетът се обърна, като психологически предимството бе за световния №73.

Двамата бяха безпогрешни на подаванията си и вкараха тази част в тайбрек. Там началото е тежко - при 4:2 за Попирин обаче прави двойна грешка за 4:3 и идват два сервиса на Григор, който може да вземе превес. Вместо това - 7:4 за австралиеца и първи сет за него след 59 минути игра.

В тази част Димитров не направи нито един ас, а допусна три двойни грешки срещу само една на съперника.

Вторият сет започна с пробив на Григор, но той бе върнат светкавично след най-дългия гейм в мача. Димитров спаси три брейкбола на свое подаване, но след 13 минути екшън резултатът бе изравнен. Попирин бързо спечели следващия гейм, а след това Григор поиска медицински таймаут. Болката бе в пръст или ходилото, не се разбра точно. Но докато му се оказваше помощ на корта, заваля силен дъжд и мачът бе спрян.

След близо 30 минути срещата бе подновена, като не изглеждаше Гришо да има проблеми с движението по корта. Двамата скоростно взеха подаванията си в следващите 6 гейма, но при 5:4 за Попирин, преди първата ни ракета да сервира за изравняване, отново заваля. Димитров направи шоу за публиката, като взе кърпа и помогна на децата, които подават топките, при подсушаването на корта. Надеждата бе, че няма да вали дълго и мачът може да продължи.

Нови 10-ина минути забавяне... И Димитров сервира да остане във втория сет. Спечели уверено и битката продължи в тази част. Но - пак ключов изпуснат миг от българина. Григор пропусна да завърши форхенд за ключова точка за пробив и скрит сетбол, при 30-40 на подаването на Попирин при 5:5. Австралиецът удържа, като продължи без допуснат пробив тази втора част. Отговорът на нашата звезда бе в подобен стил, с което се озовахме на прага на втория тайбрек за вечерта.

И тук Григор "мигна" първи - минипробив за 1-2 точки. Алексей обаче върна жеста с двойна грешка, а после ретурът на българина сработи и той поведе в тайбрека с 3-2. Нов важен психологически момент за световния №18. И пак - пропуснат след две поредни непредизвикани грешки... Съперникът стигна до два сетбола при 6-4, като още първият бе реализиран - 2:0 сета за точно 2 часа игрово време, въпреки че двамата бяха на корта доста повече време, като броим и прекъсванията заради дъжда.

Снимка: Getty Images

Третата част обаче се превърна в истински кошмар. Болката очевидно измъчваше българина, който набързо изостана с 0:4 гейма, като донякъде успяваше да се противопостави на Попирин само докато сервираше, но дори и тов бе трудно.

При 0:4 Григор просто прецени, че няма никакъв смисъл тази агония да продължава и реши да прекрати участието си в мача.

Снимка: Getty Images