Нов турнир бе създаден специално за тенисистките, които са под карантина преди Australian Open и не могат да напускат хотелските си стаи. В надпреварата ще участват общо 28 състезателки, а началото ще бъде дадено на 3 февруари, което ще позволи на участничките донякъде да компенсират дългото време без адекватни тренировки.

Участие ще вземат имена като Виктория Азаренка, Бианка Андрееску, Анжелик Кербер и Хедър Уотсън.

“Този ход ще позволи на спортистките да се концентрират изцяло върху подготовката си след края на карантината”, каза шефът на WTA Стив Саймън. Междувременно пък стана ясно, че всички останали подгряващи турнири преди Откритото първенство на Австралия ще започнат с ден по-рано от предвиденото.

Също така бе съобщено, че един от положителните случаи на COVID-19 сред играчите под карантина, всъщност е отрицателен. Така активните случаи на заболяваноето преди Australian Open 2020 са общо 9 сред 970 играчи и треньори, изолирани в хотелите в Мелбърн.

Единствено Паула Бадоса от Испания пък призна публично, че е с положителен тест. Португалецът Жоао Соуса пък се отказа от участие, макар да бе с отрицателен тест, а като мотив за решението си посочи стриктните мерки, наложени от австралийското правителство.