Първият турнир от големия шлем за 2021 година вече чука на вратата. Australian Open ще се проведе от 8 февруари до 21 февруари, а организаторите се обединяват около целта да вкарат публика по трибуните.

Връщането на експлозивната атмосфера в големия тенис ще е трудна задача и със сигурност Мелбърн ще бъде засегнат от пандемията с коронавирус, както бе с всички турнири, която тя обхвана през миналата година.

Въпреки че на повечето турнири гледахме празни трибуни, то в Австралия има изграден сложен план, който да позволи да има публика и същевременно да се съхрани нейната безопасност.

Комплексът "Мелбърн Парк", който приема турнира, ще бъде разделен на три различни зони, чрез което масата от хора ще може да бъде контролирана.

Първият въпрос, който изниква в съзнанието ни, е колко публика ще бъде позволена например на централния корт "Род Лейвър Арена". Отговорът е 25% или иначе казано около 200 хиляди билета ще бъдат продадени вместо обичайните 800 хиляди.

Организаторите още се надяват на промени и зелена светлина от австралийското правителство, което да позволи капацитетът да бива запълнен на 50% или 75%. За повече от това е нереалистично да се говори.

25 изглежда като малък процент, но рискът за здравето на тенис феновете остава. Идеята е с разделянето на три зони той да бъде намален. Всяка от зоните индивидуално ще продава билети, като максимум до шест човека ще могат да купуват заедно. Така ще се гарантира спазване на дистанция за различните групи.

Всяка зона ще има собствен вход към някои от кортовете и другите сгради в комплекса. В първата зона например ще се влиза в централния корт, а във втората в "Маргарет Корт Арена". Третата ще е за "Джон Кейн Арена".

Шефът на Тенис Австралия Крейг Тийли е оптимист за предстоящата надпревара: "Това събитие ще е като празник след толкова трудната година. И въпреки че обликът ще е различен, ние поставяме здравето на всички като приоритет. Ще е страхотна възможност всички заедно да се насладим на една от най-големите атракции, които Мелбърн предлага. Все по-малко неща ще липсват".