Франческа Джоунс разгроми китайката Лу Жин с 6:0, 6:1 в третия квалификационен кръг по пътя към Откритото първенство на Австралия и се класира за основната схема. Британската тенисистка за първи път в кариерата си ще играе в същинската част на турнир от Големия шлем, което е голямо постижение за Джоунс, 241-ва в ранглистата на WTA.

Но има и още по-изумителен аспект на тази новина, която я прави доста значима.

20-годишната Франческа има заболяване по рождение. Казва се с медицинския термин Синдром на ектодермалната дипслазия.

Опростено казано, тя е със само по четири пръста на двете ръце, с четири на левия крак и само три на десния. Цели пет по-малко от обичайните 20, които имаме на крайниците си. Захватът на ракетата и е съвсем необикновен, много труден и уморителен за тенисистката, но и много стегнат. Ракетата е по-лека, като дръжката е умалена и по-различна от тази на останалите състезатели.

Движенията и по корта са затруднени, но Джоунс тренира невероятно упорито, за да не отстъпва на нито една съперничка. Не просто това - тя трябва да прави специални упражнения за кондиция и баланс, защото едно грешно движение на краката може да доведе до травма заради променения фундамент, върху който се движи.

Изобщо - тя е доста различна от стандартната тенисистка и се налага да работи двойно по-здраво и дълго на корта и във фитнеса, за да е конкурентна.

Но го прави с огромно желание и постигна една от мечтите си днес.

"Аз играя същата игра, но картите ми са по-различни - усмихна се и се пошегува момичето след победата си, запитана за това как се справя в тениса със заболяването си. - Никой не ми вярваше, че изобщо мога да играя професионално тенис. А сега се готвя за едно велико, невероятно изживяване, което ще бъде участието ми в Мелбърн."

Преди да бие китайката днес (а Лу е №200 в света), Франческа елиминира Моника Никулеско и Джана Фет - и двете бивши представителки на елитните сто в женската игра.

Нейната цел е ясна - топ 100, защо не и топ 50 на световния женски тенис.

А мечтата е един ден да спечели "Уимбълдън" като Анди Мъри, който не спира да я подкрепя, следва я в социалните мрежи и редовно изпраща позитивни послания за нейните мачове.