Спортът и политиката не трябва да бъдат смесвани, но това отдавна не стои на дневен ред като вариант.

Именно една политическа намеса остави един млад мъж без дом и родина преди две години. Неговото име е Саеид Молаей и той е роден в столицата на Иран - Техеран. До 2019 година е една от най-големите звезди на иранското джудо, но сега, в навечерието на Олимпиадата в Токио, излиза под флага на друга държава.

Саеид е световен шампион от 2018 година, като при триумфа си в Баку надали е осъзнавал каква въртележка го очаква 12 месеца по-късно, когато защитава титлата си в на първенството на планетата в Токио.

Тогава дългата ръка на политиката се намесва в спорта. Джудистът уверено върви към нов финал, но точно на последното стъпало преди защитата на титлата получава заповед, която шокира спортния свят. Иранският министър на спорта и президентите на местната федерация и олимпийския комитет нареждат на своя представител да загуби умишлено полуфиналния си мач, за да не се изправи срещу Саги Муки от Израел във финалната среща.

Снимка: Getty Images

Двете държави са в открит конфликт вече повече от 35 години, като обвиненията от израелска страна са, че иранците подкрепят антиизраелски групировки, както и ядрената програма на персийската държава, докато от иранска страна не са доволни от връзките на Израел с техни врагове като Саудитска Арабия и САЩ, както и подкрепата на антиирански бунтовнически групировки. 

Саеид, както повечето елитни спортисти, не желае да бъде политическа пионка, а нареждането на ръководните фактори води до наказание за иранското джудо. Самият спортист се страхува да се върне у дома и малко след първенството получава убежище от Германия. 

Потенциалният му съперник в онзи мач Муки го подкрепя през цялото време, напук на отношенията между двете страни, а само няколко месеца след случката, Молаей получава предложение да се състезава за Монголия.

“Аз съм боец. И искам да се боря навсякъде. Но живея в държава, в която законите не ми го позволяват. Оставят ме без избор. Можеше да бъда шампион”, казва някогашната звезда на Иран след случката на първенството в Япония.

Ако се чудите - той губи полуфиналния си мач. Стресът е огромен, а последствията за семейството му при победа биха били фатални. Мисли за близките си, а след това няма сили в битката за трето място, където също отстъпва. 

Снимка: Getty Images

Вероятно никога повече няма да се върне на мястото, което през почти целия си живот е наричал "дом".

След като получава бежански статут в Германия, той приема монголската оферта и в момента, вече с новия си паспорт, се намира… в Тел Авив. И действително може да се изправи срещу Муки, но вече като монголски гражданин.

От иранска страна продължават с атаките си срещу вече бившия местен герой, като от федерацията на страната определиха новианта за участието му на израелска земя като “срамно петно” и го критикуваха, че е “обърнал гръб на идеалите на системата в родната си страна”.

Израелският джудист Муки не смята така, а вижда срещата си с Саеид като “чудесен пример за целия свят”.

“Това е нещо, което може да сближи Иран и Израел. Показва, че спортът събира хората и руши граници”, категоричен е той.

Самият Саеид избягва да говори по темата, но участието му на израелска територия е повече от красноречивo изявление.