Той дойде, за да открие детският празник "Аз обичам спорта" от националната кампания на МФВС. Свилен Нейков обясни намесата на държавата в скандала около треньорския пост и връщането на Радостин Стойчев с желанието да се запази отбора.

"Не е редно по средата на годината да се разрушава националният отбор, тъй като ние не сме като Италия, където да сменим един играч с друг и да имаме два отбора равностойни състезатели. Затова се опитахме да направим така, че да запазим целостта на този отбор и успешно да стартираме в предстоящата олимпийска квалификация. Когато премине всичко това, дай Боже, да се класираме за олимпийските игри, защото това е нашата цел, след като мине годината и олимпиадата, може да се направи анализ и да се продължи напред в бъдещето с този спорт. За момента ние трябва да използваме максимално потенциала на България за предстоящата олимпийска квалификация", бе категоричен Нейков.

Той припомни, че държавата е осигурила спортна база за милиони чрез "Арена армеец", където да се провеждат първенства от висок ранг – световни и европейски, а защо не и зимна олимпиада. От страна на министерството са дадени пари за подготовка на състезателите и за участия в състезания, а двете домакинства във волейбола са стрували над 2 млн.лв. на България. Приоритетни спортове за министерството ще бъдат онези, които показват добро класиране във важните състезания.

"Те ще бъдат финансирани, а за всички тези, които нямат резултати, ще се прави корекция в бюджета, защото той не стига. Търсят се спонсори, а такива няма или много трудно се намират, и то за някои спортове, така че все повече ще отиваме към приоритетни спортове, които показват развитие и просперитет", обясни Нейков.

17 % от постъпленията в Спортния тотализатор се отделят за спорта. През миналата година резултатите са отлични, тъй като са достигнали 125 млн.лв. вместо предишните 120 млн.лв. В момента върви модернизация на тотализатора с т.нар. онлайн залагания, които би трябвало да стартират от октомври. Очаква се те да донесат още минимум 60-70 млн.лв.