Силвано Пранди проговори пред кореспондента на БНР в Италия, за да коментира за първи път решенията на волейболната ни федерация от миналата седмица. Селекционерът остава на поста и за олимпийската квалификация в Берлин през януари, но при определени условия. Част от тях са "да включи в отбора най-добрите състезатели".

Скандалите около треньора се родиха, след като той определи тим за квалификацията във Варна и Евро 2019, в който липсваха братята Братоеви, Ники Николов и още едно-две имена, смятани за сигурни в състава.

След отпадането от Словения на европейското, Братоеви атакуваха словесно Пранди.

Ето думите му пред БНР:

- С отборите на Франция и Словения тимът ни игра на европейското, а тези два състава заедно с Полша и Сърбия, ще си разпределят медалите. Защо тимът на България не е като тях и какво трябва да се направи?

- По трудният въпрос е какво трябва да се направи? Трябва да се сглоби добър и хомогенен състав от играчи на високо ниво, с които да се работи по правилен начин месеци и може би сезони наред. А защо България не е като първите четири отбора на Европа? Мисля, че някои от тези отбори като техническо качество са на едно съвършено световно ниво.

- През последните дни в България се коментира много за играчите, който изключихте от отбора. Предстои олимпийска квалификация, ще намерят ли място в състава те?

- Да, могат да се върнат. Така както и други играчи, които не намериха място в списъка от 14 състезатели както за олимпийската квалификация във Варна, така и за европейското първенство. България ще се представи през януари догодина на олимпийската квалификация в Берлин с най-добрия отбор, който тогава може да бъде съставен. Следователно, тези играчи, които покажат в месеците до тогава най-добри качества, ще бъдат повикани за участие в този последен олимпийски квалификационен турнир.

- Този турнир дава само една квота, а конкуренцията ще е много силна. Как би трябвало да се подходи към него не само психологически с оглед на бъдещето?

- Да, състезанието ще е много трудно, но от друга страна олимпийският волейболен турнир не е най-силният в света. Той e с представителен характер с цел участие на отбори от всички континенти. А Европа е най-силният континент заради големия брой на добри отбори и тя ще бъде ощетена, защото някои от тези отбори ще си останат вкъщи.

Това е проблем, познат от години, но МОК държи на тази система и на олимпийските игри да участват малко отбори от висок ранг. Ние с отбора на България имахме голяма възможност за това през август във Варна, но за съжаление не успяхме в мача срещу Бразилия.

Сега ще трябва да използваме тази допълнителна възможност, знаейки, че ще е много трудно, защото от 8 отбора един ще отиде в Токио. Трябва да се подготвим по най-добрия начин и да се сформира най-силния възможен и във форма състав за месец януари и после да положим усилия да спечелим всичките 5 мача.