Европейската конфедерация по волейбол CEV определи Израел като домакин на квалификацията за Евро 2021 за мъже. Според досегашния регламент мачовете в групата ни с Израел и Австрия трябваше да се изиграят при разменено гостуване.

Заради пандемията и необходимостта пътуванията да се сведат до минимум, CEV реши да има турнир в една страна, определена по жребий. Израел спечели и до 10 дни трябва да гарантира провеждането на надпреварата. Ако страната не може да се справи, то пак по жребий Австрия е втората опция.

Турнирът трябва да е между 7 и 17 януари, като мачовете ще са през уикендите. Срещу двата съперника ще играем по два пъти, класира се само победителят. Дотогава националите няма да имат официална среща.

Същевременно европейската конфедерация по волейбол (CEV) отмени всички европейски квалификации за подрастващите заради пандемията с коронавирус.

На този етап гарантирани места има само за домакините на Евроволей - за девойки под 19 г. и юноши под 20 г. Това са съответно Босна и Херцеговина, Хърватия и Чехия.

Що се отнася до възрастовите групи девойки под 17 г. и юноши под 18 г., освен домакините (Черна гора и Италия) и след оттеглянето на Гърция като съорганизатор, победителите в проведените вече зонални квалификации за 1-ви кръг, също са резервирали място във финалната фаза.

Останалите шест отбора за всеки пол ще бъдат определени в резултат на европейската ранглиста за всяка възраст, след като съответните национални федерации потвърдят участието си в събитието.

Според актуалните ранглисти, България класира три отбора директно на финалите на Евроволей. Това са юноши под 18 години (водени от Мартин Стоев), девойки под 17 години (водени от Деян Боюклиев) и девойки под 19 години (водени от Габриела Айшинова).

Единствената национална селекция, която не намира място директно на финалите на Евроволей по континенталната ранглиста, е отборът за юноши под 20 години, който е воден от Найден Найденов.