"Стяуа" беше по-активният отбор на терена в първите минути на мача, като в 22-та Лучан Сънмартян проби отдясно и  стреля към близкия ъгъл, но топката излезе в аут, оплитайки се в страничната мрежа на пазената от Владислав Стоянов врата.

Това обаче беше достатъчно да активизира играчите на "Лудогорец", които надиграха тотално "Стяуа" в следващите минути, макар и първото полувреме да завърши без гол във вратата на Гиедриус Арлаускис.

Второто полувреме започна по подобен начин и отново Мисиджан  пропусна да се разпише, като този път не нацели хубаво топката с глава след добро центриране. "Стяуа" отговори по подобен начин, но Лукаш Шукала стреля много добре и само добрият рефлекс на Стоянов спаси "Лудогорец" от гол.

Играта на "Лудогорец" определено вървеше добре, но българите нямаха късмет при ударите си към вратата на "Стяуа". Опасно положение създаде и Светослав Дяков, който стреля от границата на наказателното поле, но топката отново попадна в ръцете на стража на гостите.

"Лудогорец" създаде най-доброто си положение в 84-та минута на мача, когато Дани Абало открадна топката от бранителя на гостите Паул Първолеску в близост до флагчето за ъглов удар и подаде на непокрития Юнес Хамза. Нападателят, намиращ се абсолютно сам на точката за дузпа, обаче стреля изключително неточно и над вратата на "Стяуа".

Българският шампион беше възнаграден едва в 90-та минута на мача. Именно в заключителните секунди на редовното време центрирана от корнер топка беше изчистена към дъгата, където  влезлият малко по-рано в игра Вандерсон я засече с топовен изстрел от воле и не остави шанс на Арлаускис за 1:0. 

Мачът отиде на продължения и "Лудогорец" вече имаше отлични шансове. "Лудогорец" търсеше първи гол още в началото на продълженията и стигна до много добро положение, но румънският защитник Козмин Моци не успя да се разпише след удар с глава, спасен от Арлаускис, предаде БТА. 

Постепенно обаче силите на двата отбора привършиха и мачът щеше да отиде на дузпи, но не и по начина, който "Лудогорец" искаше. Владислав Стоянов спъна излезлия сам срещу него Варела  и получи директен червен картон, а българите нямаха повече смени. На вратата застана защитникът Козмин Моци, в когото бяха надеждите на "Лудогорец".

Всичко останало ще остане в историята на българския футбол  завинаги. Румънският защитник вкара първата дузпа, а Кешеру изравни. Вандерсон пък пропусна за "Лудогорец" след много слаб удар, а последвалият на Паул Първолеску беше спасен с изключителна класа от хвърлилия се към десния си ъгъл Моци.  

Румънецът спаси и седмата дузпа, изпълнена от Корнел Ръпа, което хвърли публика и футболисти на "Васил Левски" в екстаз.

Така "Лудогорец" става вторият български отбор, който ще играе в груповата фаза на Шампионска лига. През 2006-а година това направи столичният "Левски".

Георги Дерменджиев: Обединихме цяла България