"Трикольорите" ще срещнат тима на Канада в Ботевград на 30 и 31 май.

"Голямото ни притеснение е свързано с Цветан Соколов. Първоначалното становище е, че с това рамо не може да играе. Проблемът може да мине към сухожилието. Поне първите мачове от Световната лига няма да разчитаме на Цветан Соколов. Евентуално за мачовете като гости с Куба, Арженитна и Канада може да участва.

Ще разчитам на Владимир Николов да помогне, той направи много силен сезон във Франция. По мнението на много специалисти той е бил най-силният диагонал във Франция. Боян Йорданов е в плановете ни за Европейското първенство, но сега не е готов за максимални натоварвания", заяви Пламен Константинов на пресконференция.

До 7 май тимът ще се подготвя в зала "Христо Ботев", а ден по-късно волейболистите ще продължат подготовка в тренировъчната зала на "Арена Армеец".

На 21 май отборът заминава за Сърбия, а на 22 и 23 май ще бъдат проведени контролни срещи със сръбския отбор. От 25 май "лъвовете" ще тренират в Ботевград, преди двубоите срещу Канада. В края на юни съставът ще бъде за Варна. На 10 юни вторият състав на националния отбор заминава за Баку за първите в историята европейски олимпийски игри.

"Всяка седмица ще се местим в различни зали и това ни накъсва подготовката. Има сериозна неяснота дали залата във Варна ще бъде готова за финалния турнир в Световната лига. Това е най-голямото объркване, което ни пречи да направим план за подготовката. Двата състава ще тренират по една система. Николай Желязков ще води отбора в Баку, а Георги Петров ще му бъде помощник. Ще има още един кондиционен треньор. Състезателите в двата отбора трябва да бъдат еднакво подготвени. Трябва да работим по една и съща система", каза още специалистът.

В първата част от летния сезон целта е силно представяне в Световната лига, където "лъвовете" ще срещнат Канада, Аржентина и Куба. Българският отбор ще бъде домакин на финалите в Световната лига, втора дивизия, а мачовете трябва да се играят във Варна.

"Приоритет от първата част от годината ще бъде Световната лига, защото тя ни дава най-много точки за световната ранглиста. А това е важно за предстоящите олимпийски квалификации. След това идва домашното европейско първенство. То е важно и искаме да изиграем силен шампионат. Има момчета с качества. Те трябва да го покажат в игра. Ние трябва да им помогнем да намерят тази увереност. Лидерът трябва да се прояви сам. Едни състезатели направиха добър сезон, други пък не играха на привични за тях постове. Част от състезателите не са изхабени физически и психически. Всеки реагира по различен начин. Има малка смяна на поколенията и този преход винаги се отразява", добави Пламен Константинов, цитиран от БТА. 

Неговият договор с руския клуб "Губерния" (Нижни Новгород) е приключил и не е подновен.