Паузата преди старта на азиатското му приключение включи посещение в родината, почивка в Хасково и дори работа в градината, както и среща с президента Румен Радев в София.

Но сега е време за концентрация върху оставащите за годината препятствия. Пет крачки има пред Григор до края на 2017 г., която може да се окаже най-успешна в кариерата му, поне като изкачване в ранглистата на ATP.

От 2 октомври Димитров влиза в турнира в Пекин, който е с ранг 500. Там през 2016 г. българинът игра финал срещу Анди Мъри (загубен) и има да защитава в столицата на Китай цели 300 точки. Григор ще загуби от актива си (3575 т. в момента), ако не достигне същия етап и този сезон.

Втората крачка отново е в Китай, но в Шанхай. На този турнир "Мастърс" от 8 до 15 октомври, първата ни ракета има да брани само 45 точки, след като миналата година отпадна още във втори рунд. Това значи, че тук могат да се спечелят много активи в битката за изкачване в ранглистата.

От 16 до 22 октомври Григор ще е на един от любимите си турнири - в Стокхолм, с ранг 250, където ще брани 90-те точки, натрупани с полуфинал от 2016 г. В Швеция тази година Димитров най-вероятно ще е №1 в схемата и има добри шансове да не загуби от актива си.

Серията завършва с големия "Мастърс 1000" в Париж, където миналогодишното постижение на българина е осминафинал (загубен от Джокович), а точките за губене - 90. Те ще бъдат съхранени, ако Григор преодолее първите два кръга, а всеки победен нататък ще носи отличен нов актив.

Петата крачка засега е в сферата на хипотезите. Тя би трябвало да е участие във Финалния "Мастър" за годината в Лондон, който е шоуто на най-добрите 8 в ранглистата за 2017-а.

Към момента Димитров е №6 в нея и влиза в списъка. Той никога не е достигал до това състезание, но сега е близо. Седмият Марин Чилич е с 2995 т., а осмият Пабло Кареньо-Буста има 2595. Но дори да го задминат, те не го вадят от "Мастърс"-а в Лондон в началото на ноември.

Реално, има три заплахи за това Григор да остане извън осемте - Сам Куери (2435 т.), Кевин Андерсън (2335 т.) и Давид Гофен (2080 т.) Не е невъзможно някой от тях да направи пробив на предстоящите турнири в Азия и Европа, но той трябва да бъде съчетан и с това Димитров да губи точки, акумулирани през 2016 г. на тези надпревари.