Беше зрелище, което ще бъде помнено дълго. Победата за Димитров бе четвърта над този противник от пет мача, но нито веднъж превъзходството му не бе толкова смазващо.

А и говорим за играч от топ 10, който бе напълно неспособен да се противопостави. Само за около 73 минути българският ас отнесе белгиеца, който видимо бе шокиран от случващото се.

Давид Гофен играеше и с огромни лепенки против болки в лявото коляно, но доколко сериозен е бил проблемът, не можем да гадаем. Същото място бе превързано и при успеха му над Рафа Надал в понеделник, така че едва ли травма е извинение за представянето му днес.

Гофен спечели първия си гейм в мача след 47 минути игра и 9 поредни за Григор Димитров. А за целия мач стигна само до една точка за пробив, в началото на втория сет. А и темата с белгиеца е второстепенна.

От другата страна имаше един близък до съвършенството Григор, който бе хванал победата в хватката си от първото разиграване в мача. Всичко се получаваше за Димитров, окуражаван шумно от трибуните в Лондон от българска агитка.

"Всичко, което докосвах, се превръщаше в злато - каза победителят на корта след края на мача. - Това е специална победа за мен. Познаваме се отлично с Давид, но не беше леко. Благодаря на отбора, на феновете в залата..."

Дотук бе на английски. Последва обръщение на български към запалянковците: "Благодаря ви, там със знамената!", което подлуди сънародниците ни.

А наградата за този спектакъл е подпечатано място на полуфинала, като има и бонус - Григор със сигурност ще завърши на първо място в групата "Пийт Сампрас", независимо от останалите двубои в нея.

Това гласи регламентът, според който при равен брой победи (а 2 може да имат хипотетично още двама в групата), се гледа прекият баланс. Григор има предимство срещу Тийм и Гофен, а Пабло Кареньо-Буста е извън тази класация, тъй като ще е изиграл само два мача - и дори да ги спечели, не може да е първи в групата.

В петък българинът ще срещне точно испанеца, но е в позицията, която в другото каре си осигури Роджър Федерер - да не играе с мисъл за победа на всяка цена.

И още добри новини след гръмката победа - Григор ще избегне Маестрото на полуфинала, защото няма как швейцарецът да бъде изместен от първото място в неговата група.

За място във финала българинът чака мач в събота срещу Александър Зверев или Джак Сок (прекият им двубой в четвъртък ще реши кой).

Спечелените с днешната победа 200 точки пък осигуряват на Григор рекордно класиране - или №5 или дори №4 в ранглистата, след края на турнира в Лондон.