Разградчани загубиха първата среща с 0:3 и шансовете за продължаване в следващата фаза изглеждат нищожни.
 
За "Лудогорец" двубоят все пак е исторически, защото ще излязат на един от най-емблематичните стадиони в Европа - "Сан Сиро".
 
80-хилядното съоръжение е вече на 92 години, като има митичен статут в играта.

"Джузепе Меаца", както официално се казва от 1980 г., е дом на грандовете "Милан" и "Интер", като често е използван и за домакинските двубои на Италия.  Феноне и медии и до днес си го наричат с първото му и оригинално име - "Сан Сиро".

Приемал е мачове от три големи първенства (Световни през 1934 и 1990 г., и Европейско през 1980 г.) и четири финала в евротурнирите, включително през 2016 г., когато "Реал" победи с дузпи "Атлетико" за 11-ата си купа на шампионите.
 
Спокойно можем да определим този стадион за един от храмовете на футбола в Европа и да го наредим до  съоръжения като "Уембли", Камп Ноу", "Сантяго Бернабеу" и още съвсем малко имена, които могат да се включат в тази елитна компания.
 
Националният ни тим има десет гостувания в Италия, но нито едно в Милано. Но пък един от най-паметните дуели в историята на България е точно на тревата на славната арена. Макар и не срещу "Скуадра адзура".
 

На 16 декември 1961 г.  националите ни, страхотен състав тогава, срещат Франция в бараж за класиране на Мондиал 1962. Не сме играли на Световно първенство преди това.

Димитър Якимов бележи историческия гол в 47-ата минута и България е на Мондиал със сладко и прието с огромно еуфория у нас 1:0. 
 
Днешният двубой пък ще е осмото гостуване на роден клубен тим на "Сан Сиро", като до този момент никой не си е тръгвал с победа - шест загуби и едно равенство.
 
Българските отбори отбелязват четири гола в Милано в три от седемте двубоя.
Embed from Getty Images
 
Първият случай, в който роден тим стъпва на "Сан Сиро" е и най-успешният, освен това е от най-високата фаза достигана някога от български клуб - полуфинал за Купата на Европейските шампиони.
 
ЦСКА се изправя срещу "Интер" на 19 април 1967 г.
 
"Нероадзурите" на Еленио Ерера излизат с 10 от 11-те футболисти, които две години по-рано стават Европейски шампиони.
 
"Интер" по това време е добре смазана машина, изповядваща катеначото в апогея му. Девизът на Ерера е: "Един гол, победа и баста!".
 
Двубоят започва кошмарно за родния представител. В 32-та минута Кирил Райков е изгонен, а минута преди края на първата част Джачинто Факети бележи за 1:0.
  
Мисията през втората част изглежда невъзможна. Да изравниш срещу онзи "Интер", който заедно с "Реал" (Мадрид) е най-добрият отбор в Европа през 60-те и то с човек по-малко, е немислимо.
 
Немислимо, но ЦСКА го постига. В 66-та минута Никола Цанев изпълнява пряк свободен удар, топката среща стената, но при добавката Цанев поразява вратата на "Интер".
 
Финалният щурм на италианците не дава резултат и двубоят завършва наравно. В края му Димитър Пенев дори е уцелен със сигнална ракета от гневните домакинските фенове.
 
Реваншът в София отново завършва 1:1, което води до трети решителен мач. В него италианците побеждават с 1:0 и се класират за финал, който губят от "Селтик" и 1:2.
 
 
Пет месеца по-късно, на 20 септември, "Левски" се изправя срещу "Милан" в първи кръг от Купата на носителите на национални купи.
 
Това е второ участие на "сините" в евротурнирите, като претърпяват тежко поражение с 1:5 от "росонерите".
 
"Милан" е сериозен фаворит преди двубоя, но първото полувреме завършва при нулево равенство. Това стряска домакините, които излизат преобразени през втората част. 
 
Два бързи гола на Сормани и Хамрин дават преднина на "Милан". Тогава Георги Аспарухов Гунди бележи, за да намали резултата.
 
15 минути преди края, когато "сините" започват да вярват, че ще се завърнат в София с минимална загуба, "росонерите" се развихрят и вкарват нови три гола, точни са Хамрин и Анкуилети на два пъти.
 
Двубоят ще се запомни с думите на легендарния треньор на "Милан" - Нерео Роко след мача:
 
"Българите имат само един футболист и това е Аспарухов, той е нападателят на моите мечти".

Именно след този мач идва легендарният отказ на Гунди да играе в Италия.
 
Реваншът в София завършва 1:1 и "Левски" отпада от турнира, който "Милан" впоследствие печели.
 
Третият и последен случай, в който български тим бележи на "Сан Сиро" е на 6 октомври 1988 г.
 
"Левски" отново среща "Милан", този път е в първия кръг на Купата на Европейските шампиони.
 
"Росонерите" разполагат с един от най-силните състави в историята си. В него личат имената на холандското трио - Марко ван Бастен, Франк Рийкард и Руд Гулит, които тъкмо са спечелили Европейското първенство с националния си тим. В състава са и имена като Карло Анчелоти и Франко Барези.
 
Италианците печелят с 2:0 в София и обезсмислят реванша на "Сан Сиро".
 
Въпреки това "Милан" излиза в оптимален състав и разпилява "Левски" с 5:2.
 
Четири гола за успеха бележи Марко ван Бастен, който два месеца по-късно печели златната топка, прави го и година по-късно.
 
"Левски" все пак успява да отбележи две попадения. В 29-та минута, при резултат 2:0, Емил Велев извежда Йордан Мурлев, който с успореден пас намира Сашо Начев, а той с хубав удар намалява резултата.
 
В 73-та, при 4:1, бранителят Ники Илиев отбелязва много красив гол. Той получава страхотен пас от Георги Йорданов - Ламята, повежда на гърди и със страхотен удар не оставя шансове на Джовани Гали.
 
След като се справя с "Левски", "Милан" отстранява "Цървена Звезда", "Вердер Бремен" и "Реал" (Мадрид), за да стигне до финала. Испанците също отнасят пет гола на "Сан Сиро", губят с 0:5.
 
Милан стига до финал срещу "Стяуа" (Букурещ) и побеждава с 4:0, печелейки третата си Европейска титла.
 

Ето и останалите срещи на родни тимове на "Сан Сиро"
 
1974-75 г. "Интер" - "Етър" 3:0 (0:0 в България)
 
 
1978-79 г. "Милан" - "Левски" 3:0 (1:1)
 
2001-02 г. "Милан" - ЦСКА 2:0 (1:0)