Луис Скола се оттегли от професионалния баскетбол след повече от четвърт век в играта. Аржетинската легенда каза "край" на 41-годишна възраст, но няма да си почива след оттеглянето си, а директно се впуска в ново предизвикателство - това да бъде ръководител.

Олимпийският шампион от Атина 2004 бе представен като мениджър на доскорошния си отбор Варезе само няколко часа след оповестяването на това, че се оттегля.

"Решението да спра на беше трудно, по-скоро дойде естествено. Тялото ми вече не реагираше по същия начин и всеки следващ месец бе по-тежък от предходния. Трябваше да правя много повече, за да играя на нивото, на което искам. Мачовете не бяха проблем, за разлика от ежедневните неща", обясни Скола, който има десет сезона в НБА с Хюстън, Финикс, Индиана, Торонто и Бруклин.

Постиженията му с националния отбор на Аржентина не са едно или две, като освен златото от Атина 2004, той има бронз от Пекин 2008, сребро от Мондиал 2019, както и множество триумфи на турнирите на регионално ниво.

Последните два сезона Скола прекара в Италия, съответно в Милано и Варезе, преди това изкара две години в Китай, след като напусна НБА, а на професионално ниво е играл още в Испания и в родината си.

Той е рекордьор по мачове за Аржентина със своите 169 двубоя, както и реализатор №2 в историята на световните първенства с общо 611 точки и №4 на олимпийските баскетболни турнири с 591 точки.