Станислав Медведенко, който има седем сезона в НБА и две шампионски титли с Лос Анджелис Лейкърс, стана поредният спортист, включил се в защитата на Киев от настъпващите руски войски. 42-годишният бивш баскетболист спечели трофея “Лари О’Брайън” още в първите си два сезона в Асоциацията, когато игра редом до Коби Брайънт и Шакил О’Нийл и под ръководството на Фил Джексън - през 2001 и 2002 година.

“Разбира се, че имах възможност да отида в чужбина, но в случая не мисля, че трябва да съм някъде другаде. Смятам, че правилното нещо бе да остана в Киев и да помогна по какъвто и да било начин”, каза Медведенко.

“Органзирали сме доброволчески щаб за самозащита в нашия район на града. Някои хора работят за логистиката, а други за реда по улиците. Аз патрулирам в града, докато жена ми работи в центъра по комуникации”, продължава 208-сантиметровият украинец.

Mедведенко разкри, че на практика той изпълнява длъжност, която би прилягала на полицията и се старае да намали мародерството по улиците и да търси диверсанти, които арестува и води при властите.

“В постоянна комуникация съм с ФИБА и НБА. След като спечелим тази война, ще започнем програма за набиране на средства за възстановяване на спортната инфраструктура в Киев”, добави още Слава.

Украинецът има 263 мача в редовния сезон - 249 за Лейкърс и още 14 за Атланта, а в плейофите има 37 двубоя за “езерняците”.