Руди Гобер е страхотен баскетболист, но в последната година името му сякаш по-скоро ще се свързва с неуважителното му поведени в началото на пандемията, отколкото с изявите му на терена. Французинът нашумя през март, когато си направи неуместна шега, опипвайки всички микрофони на пресконференция, иронизирайки мерките за защита от COVID-19. Два дни по-късно стана първият играч от НБА, който бе диагностициран с вируса. 

Девет месеца след това е притежател на третата най-голяма сделка в историята на професионалния баскетбол. Френският национал, който е двукратен носител на наградата за “Защитник на годината”, подписа петгодишен договор с Юта за общо $205 милиона. 

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Така два от трите най-тлъсти договора в историята на НБА са на европейци - №1 е Янис Адетокумбо със своята 228-милионна сделка с Милуоки, а между него и Гобер е Ръсел Уестбрук ($207 милиона).

28-годишният Гобер е абсолютно страшилище в защита, като в кариерата си досега има средно по 2.2 блокирани изстрела на мач, а освен двете награди за най-добър защитник, през последните четири сезона редовно попада в символичните отбори на защитниците.

Освен това работи и за другите елементи на играта си, най-вече офанзивните, а през миналия сезон постигаше средно по 15.1 точки, 13.5 борби и 2.0 блокирани стрелби на двубой.

В НБА 216-сантиметровият европеец е играл единствено за Юта, където е от 2013 година насам.