Легендарната българска баскетболистка Пенка Стоянова ще бъде приета посмъртно в Залата на славата на световната федерация ФИБА. Това оповестиха от централата днес, като това ще се случи на онлайн церемония на 18 юни, а освен Стоянова, такава чест ще получат още единадесет големи имена.

Стоянова, която почина на 69-годишна възраст през 2019 година, изиграва 580 мача за националния отбор на България. Участва на осем европейски първенства, като през 1972 година е сребърна медалистка, а освен това има и два олимпийски медала - бронз от Монреал 1976 и сребро от Москва 1980. 

Тя е първата българска баскетболистка, която играе професионално в чужбина- от 1981 до 1983 е част от италианския Рома.

С родния си клуб Марица има три титли на България, както и четири сребърни и също толкова бронзови медала от първенството. С пловдивския тим два пъти достига до финал за европейската купа “Лиляна Ронкети” - през 1979 и 1980 година.

Стоянова е една от дванадесетте легенди от дванадесет различни държави, които са част от “Клас 2020” на Залата на славата на ФИБА.

Сред останалите са Матийо Файе от Сенегал (трикратен шампион на АфроБаскет и олимпиец), Сергей Тараканов от РусиЯ (олимпййски и световен шампион), Детлеф Щремпф от Германия (трикратен участник в Мача на звездите на НБА), Оскаро Молия от Уругвай (топреализатор на Олимпиадата през 1956 година и олимпийски бронзов медалист, приет посмъртно), Станислав Кропилак от Чехословакия (петкратен шампион на страната си и сребърен медалист от ЕвроБаскет), Хайся Дженг от Китай (олимписйка сребърна и бронзова медалистка), Хана Хоракова от Чехия (сребърна медалистка от Световно първенство и европейска шампионка), Том Махерот Австралия (треньор на шест поредни Олимпиади от 1996 година насам).

Най-популярните имена от тазгодишния прием са треньорът на легендарния американски Дрийм Тийм от Барселона 1992 Чък Дейли, който също ще бъде приет посмъртно, гръцката легенда Панайотис Янакис (европейски шампион от 1987 година и сребърен медалист две годин по-късно), както и италианския треньор Еторе Месина - четирикратен шампион на Евролигата.

Ваня Войнова бе единствената българска баскетболистка, получавала подобна чест досега. При мъжете също имаме един член на Залата на славата - Атанас Голомеев, който бе приет преди две години, докато при съдиите българските представители са двама в лицето на Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.