Най-силната лига в баскетбола планира своето завръщане, след като нито един кош не е отбелязан в NBA от 11 март. Тогава бе спрян сезонът заради пандемията с коранавирус, а се заговори дори за отмяна на всички оставащи срещи и анулиране на годината.

Няма да има такова, поне това е сигурно.

Комисионерът на NBA Адъм Силвър е разгледал четири различни плана за подновяване на сезона, съобщи ESPN. При всички тях датата, която изглежда най-реалистична за завръщането на баскетболната суператракция е 31 юли.

Един от вариантите е включвал всички 30 отбора да се завърнат, да се изиграят и оставащите мачове от редовния сезон в почти пълен вид, а след това да има и плейофи. Той е почти сигурно зачеркнат, макар това да не е официално и да чакаме до четвъртък, за да чуем от Силвър фактите по темата.

Но е далеч по-вероятно да бъде приета съкратена версия и изглежда, че поне за 8 отбора сезонът е приключил. Схемата ще е с 20 или 22 тима.

Всеки отбор, който изостава на не повече от 6 победи от осемте места в Източната или Западната Конференция, даващи квота за плейофите при спирането на играта през март, ще влезе в рестарта. И ще получи шанс да стигне до осмицата. Както, естествено, в схемата ще влязат и всички тимове, които заемат тези позиции в момента.

Снимка: АР/БТА

Защо ще получат шанс тези, които са на не повече от 6 победи изоставане?

Това се счита за "възможно за наваксване" на този етап от редовния сезон, след като са били направени исторически и математически проучвания за развоя на предишните 20 години в NBA.

Ще има доиграване на мачове от редовния сезон с приоритет - преки между конкурентите в отделните Конференции. Ако се наложи, ще бъде насрочен и единичен пряк дуел за място в плейофите, нещо като бараж. След това 16 тима влизат в плейофната фаза, както гласи правилникът на NBA. Нататък всичко си е по познат формат до Финалите на лигата и определянето на шампион.

Очаква се доиграването на сезона да отнеме не повече от 2 месеца и титлата да бъде връчена в края на септември. Новият сезон може да започне в края на октомври или началото на ноември и да е съкратен откъм мачове в редовната фаза.

Ако наистина планът с 22 отбора е този, който Силвър е одобрил и ще изложи за гласуване пред мениджърите на отборите в четвъртък, в схемата за рестарт ще влязат следните състави:

Милуоки Бъкс, Торонто Раптърс, Бостън Селтикс, Маями Хийт, Индиана Пейсърс, Филаделфия 76, Бруклин Нетс, Орландо Меджик (осемте в плейофната зона към момента) плюс Вашингтон Уизардс (от Изток);

ЛА Лейкърс, ЛА Клипърс, Денвър Нъгитс, Юта Джаз, Оклахома Тъндър, Хюстън Рокитс, Далас Мавърикс, Мемфис Гризлис (осемте в плейофната зона към момента) плюс Портланд Трейл Блейзърс, Ню Орлиънс Пеликанс, Сакраменто Кингс, Сан Антонио Спърс и Финикс Сънс (от Запад).

Ако бъде решено отборите да не са 22, а 20, отпадат Вашингтон (и на практика е оформена групата на Изток) и Финикс.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos