Шампионът на НБА е детрониран - Бостън Селтикс изхвърли от плейофите Милуоки Бъкс след 109:81 в своята зала в мач №7 от полуфиналите на Изток. Така защитата на титлата за Янис Адетокумпо и компания приключи, въпреки че те водеха с 3-2 победи в серията и имаха идеалната възможност да я затворят на своя земя в мач №6.

Изпуснаха я, а домакинското предимство на Бостън се оказа решаващо в седмия двубой. Мнозина припомниха веднага - в последните две вечери от редовния сезон Селтикс пусна всички играчи на паркета, за да спечели победи и да стане №2 на Изток. А Бъкс предпочете да запази силите на асовете си и остана №3 в редовния сезон, с което изгуби това домакинско предимство за евентуален мач №7 в тази серия.

Грант Уилямс вкара 27 точки за победителите, а Джейсън Тейтъм добави 23. Янис завърши с 25 т. и удивителните 20 рибаунда за Милуоки, но това не стигна и Бостън спечели убедително.

Още на полувремето домакините водеха с 15 точки и посяха семената на победата. 

Във Финикс също имаше мач №7 от серията, като домакините - финалисти от миналогодишния сезон срещу Милуоки, се надяваха да избегнат съдбата на шампиона в срещата с Далас. Но гостите предрешиха всичко с невероятно първо полувреме, в което стрелбата на Мавърикс бе като в уестърн.

Лука Дончич, словенският ас на Далас, вкара 27 точки в тези първи две четвърти, колкото записа целият тим на Сънс! Така с 57:27 още на полувремето, което е най-голямата разлика след 2 четвърти в историята на плейофите на НБА, нещата бяха приключили. Дончич и компания не намалиха оборотите и спечелиха със 123:90, за да си проправят път към финала на Запад.

Лука завърши с 35 точки, 10 борби и 4 асистенции, записвайки едно от най-силните индивидуални представяния в плейофите за сезона от който и да е играч в лигата.

Така във финалите на конференциите ще гледаме:

Маями - Бостън (домакинско предимство и евентуален мач №7 - в Маями)

Голдън Стейт - Далас (предимство за мач №7 в Голдън Стейт).