Оценките след мача за световната титла между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев не спират, но важни са най-вече тези на експертите.

Иначе - вече сме наясно, че специалисти по бокс у нас явно има няколкостотин хиляди (поне). Роб Макрекън води подготовките на Антъни Джошуа от миналата година, като стана негов треньор и бе критикуван тежко след загубата от Анди Руис в Ню Йорк. Той бе поел ролята на негов основен наставник месеци преди това.

Специалистът е на 52 години, водил е националния тим на Великобритания на игрите в Лондон 2012, бил е наставник на друг шампион - Карл Фроч, а сам е бивш професионален боксьор с 35 мача на ринга. Смятан за един от най-добрите психолози в професията на боксов треньор на Острова.

Приоритет в неговата работа с Джошуа е стратегията, плановете за отделния бой, които шампионът да изгражда в главата си. Нещо, което според Еди Хърн и самият боксьор, и липсвало в предишни етапи от кариерата на Антъни. 

Той даде интервю за платформата The Athletic, описвайки как е видял мача от ъгъла на шампиона, където ръководеше събитията в нощта на събота срещу неделя.

Ето избрано от анализа на Макрекън.

За мача с Пулев, представянето на двамата и тактиката

"Представянето на Джошуа бе добро. Солидно присъствие на ринга и търпение. Това е важно, когато срещу теб е опитен противник като Пулев.

Антъни опита да го довърши в третия рунд, но когато осъзна, че няма да се случи, просто се адаптира. Запази сили, върна си ритъма и отново натисна няколко рунда по-късно. В този период Пулев бе доста опасен.

Изобщо - не бива да се подценява победеният от Джошуа боксьор. Кубрат бе губил само веднъж в кариерата си досега, и то от Кличко. Не знам на каква планета живеят хората, които казват, че мачът е бил лесен за Ей Джей. Пулев е топ боксьор, а срещу такива никога нямаш лесна вечер.

Най-доброто от представянето на Антъни бе, че показа зрялост. Не тръгна сляпо да довършва Пулев, когато той падна в третия рунд два пъти. Българинът е издръжлив и нямаше да поддаде. Джошуа усети, че няма да има "достатъчно гориво за нокаут" сега и веднага. Взе си почивка, презареди, укроти акреналина. Преди допускаше грешки в такива моменти."

 

Завършен боксьор ли е британецът?

"Още не. Има какво да подобрява, знае го добре и сам. Но в едно съм убеден - когато той е в най-доброто си състояние, ще е много трудно някой да го победи. Трупа и опит, вече има зад гърба си 11 мача за титли. Това е зрялост и безценни познания.

Добавете и това към качествата му, както и харизмата му, и получавате истински шампион. Хората го харесват, получава тонове с писма от британци, но и хора извън страната. Има и много критики, разбира се. Но определено той вече има профил на шампион."

Какво се случи при сензационната загуба от Руис

"Аз и целият треньорски екип бяхме съсипани от критики след загубата в "Медисън Скуеър Гардън". Което е нелепо, всеки в бокса знае какво стана там. Всеки в нашия екип около Ей Джей знае още по-добре.

Онази сутрин Антъни изобщо не бе готов за мач, имаше си физически и лични проблеми. Но бе твърд - няма как да не излезе пред толкова хора, няма начин. Въпреки това можеше да не загуби, просто търпението и добрата боксова мисъл му убягнаха тогава - това, за което говорим сега срещу Пулев.

Още на другия ден се свързахме с щаба на Руис и двамата уговориха реванша. Джошуа бе убеден, че ще го бие безпроблемно, когато е в кондиция."

За шоуто срещу Фюри, което всички чакат

"Въпросът вече е кога, не дали. И двамата го искат, няма какво повече да чакаме. Според мен ще се бият, и то не веднъж, а поне два пъти. Нямам търпение, това ще е огромно предизвикателство. Това са двамата най-добри боксьори в момента.

Познавам отлично Тайсън, бил съм в неговия ъгъл. Два пъти съм помагал на екипа му, знам неговите качества от съвсем млад. Изключително талантлив, беше чудесно, буйно момче.

Сега очевидно е пораснал, притежава вече и опита да се бие с най-добрите." 

Снимка: Getty Images