Противно на почти всяка държава в света, Беларус все още не въвежда строги мерки за гражданите си, а спортът в страната продължава да си върви с пълна сила.

Вече местният футболен шампионат се излъчва на много места в Европа, включително и у нас, а сега бившата съветска република се бори за домакинството на един от най-големите ММА мачове.

Шефът на местната федерация по смесени бойни изкуства - Максим Королков, вече се е свързал с UFC и е отправил официално предложение за мача между Хабиб Нурмагомедов и Тони Фъргюсън. Той трябваше да се проведе на 18 април в Ню Йорк, но това е напълно невъзможно заради пандемията от коронавирус.

Освен, че Ню Йорк е най-засегнатият град отвъд океана, Хабиб Нурмагомедов в момента няма как да влезе на територията на САЩ заради наложените забрани за посещения на чужди граждани.

Така на помощ се притече Беларус. Страната предложи модерната си 15-хилядна "Арена Минск" за събитието, както и пълната подкрепа на правителството и гражданите.

"Да, отправихме официално предложение до UFC чрез наши посредници. Обяснихме, че в Беларус няма забрана за провеждане на масови мероприятия. Декларирахме и подкрепата за евентуалното провеждане на събитието от страна на държавата. "Арена Минск" може спокойно да приеме събитието.

Получихме устен отговор от UFC. Благодариха ни за предложението и го включиха като план "Б" за провеждането на галавечерта. Те вече имат подготвено място за UFC 249, но Дейна Уайт не иска да го разкрие. При всички положения, вариантът с Минск ще бъде разгледан като потенциален домакин на бъдещи турнири", каза Королков.

Ако двубоят между Хабиб и Фъргюсън не се състои, то това ще бъде общо петото му отлагане.

Двамата, които са смятани за най-силните бойци в леката категория, правят опити за мач помежду си още от 2015-а, но на три пъти контузии и веднъж проблем с кантара, попречиха на мача да се състои.

Сега пък пречката е в пандемията с коронавируса. Освен варианта Беларус, има и възможност за шоу пред празни трибуни в САЩ, но за него Фъргюсън ще трябва да си търси друг противник. Възможно е и от UFC да са намерили дестинация за битката, но умишлено да я пазят в тайна.