Скандалът с името на Даниел Кинаан и баща му Кристи, уредили двата мача на Антъни Джошуа и Тайсън Фюри, влезе в ирландския парламент и стана национален въпрос. Премиерът на Република Ирландия Лео Варадкар докладва пред депутатите, че е влязъл във връзка с представители на Обединените арабски емирства, където се предполага, че живеят двамата ирландци Кинаан.

Даниел бе споменат от Фюри като организатор на мегасблъсъците в бокса, които с очаква да донесат на шампионите над 300 милиона евро приходи, а общата стойност на мачовете вероятно ще докосне 1 млрд. И двете срещи на Фюри и Джошуа, които държат всички титли в тежката категория на професионалния бокс, ще са през 2021 г.

"Току-що свърших разговора си по телефона с Даниел Кинаан, той ме увери, че всичко е готово и уредено!", похвали се в социалните мрежи Фюри. Оказа се, че не е предполагал каква каша забърква.

Кристи Кинаан, наричан Дона, е глава на един от големите световни наркокартели. Той има забрана да стъпва в родината си - Ирландия, в повечето страни от Европа, както и в САЩ. Синът му се изявява като спортен агент, той е връзката с Циганския крал Фюри.

Премиерът Варадкар е разкрил в парламента, че е подал сигнал към властите в Дубай за самоличността на двамата Кинаан. Той припомни, че през 2018 г. те са разследвани за търговия с наркотици и оръжие на територията на Ирландия и Великобритания.

В същата година серия удари, разменени между тяхната групировка и конкурентна такава, отнеха десетки животи в престрелки.

Испанската полиция и до днес разследва обвинението, че убийството на друг подозиран като шеф на наркогрупировка мъж през 2015-а в курорта Коста дел Сол, е по поръчка пак на Кристи Кинаан.

Двамата основаха компания за спортен мениджмънт и опитват да излязат на светло, но старите прегрешения не се забравят. Куриозно, Даниел Кинаан е съветник по спортните въпроси на принца на Бахрейн, както и по теми около бокса - на катарското кралско семейство.

Лидерът на лейбъристите в ирландския парламент Алън Кели също взе думата на заседанието и изрази опасения за имиджа на страната, ако един "доказан и основен герой в криминалния живот в глобален мащаб" бъде замесен в спортно събитие от такъв мащаб.

"С неговата репутация върви и националността му. Страната ни трябва да се намеси!", каза Кели.

И наистина - заглавията в днешните британски вестници са за "ирландски гангстер", замесен в организацията на мача Фюри - Джошуа.

Премиерът призна, че е бил удивен да види изявлението на боксьора, с което хвали Даниел Кинаан за организацията на мачовете.

"Няма как той да не знае кое име споменава и каква е историята му в тази страна и в света изобщо", каза Варадкар.

Медиите в Ирландия припомнят случай с Даниел Кинаан в страната, свързан с бокс. През 2016-а той е сред гостите на кантар в дъблински хотел, в навечерието на голям мач на ринга. Двама нападатели откриват огън по него и той успява да избяга през прозорец и да се спаси невредим.

Онзи случай е тема номер едно във вестниците в страната дни и седмици след това.