Още една грандиозна новина развълнува феновете на бокса през иначе мрачното лято, почти напълно лишено от събития не само в този спорт.

Оскар де ла Оя, един мит от плът и кръв, обяви официално, че започва подготовка за завръщане на ринга.

Естествено, Златното момче няма да се бие професионално, но ще го направи поне 3 пъти в рамките на 12 месеца за благотворителност.

47-годишният Де ла Оя е легенда, каквито в бокса се броят на пръстите на едната ръка - със световни титли в шест различни категории, с 16-годишна активна кариера и световна слава, граничеща с обожание.

Бляскавите му успехи стартираха на аматьорския ринг със злато на Игрите на добра воля през 1990-а, след това спечели и олимпийска титла за САЩ в Барселона 1992, в категория до 60 кг. По пътя към нея бе победен и българинът Тончо Тончев на 1/4-финал.

Embed from Getty Images

На професионалния ринг записа 31 поредни победи и спечели няколко пояса на световен шампион, преди през 1999-а, когато бе на 36, да го победи Феликс Тринидад. В един немалък период през 90-те, Де ла Оя бе считан и за боксьор №1 в света, при това в златна епоха, в която имаше хора като Тайсън, Холифийлд, Луис, Пакиао и Мейуедър.

Точно от последните двама записа поражения, преди да се откаже през 2009 г.

От 10 години е боксов промоутър, един от най-успешните на планетата. Движи делата на суперзвездата Канело Алварес, занимава се и с друг бизнес, а популярността му е толкова голяма, че се говореше за евентуална негова кандидатура за президент на САЩ преди изборите през ноември тази година. Самият Оскар отрече наскоро, но призна, че е бил търсен като евентуална номинация за претендент.

Миналото му няма да позволи, защото в него има и черна страна, не само боксови успехи. Съден бе за изнасилване, за шофиране в нетрезво състояние, а и се лекува от зависимост към бутилката преди 8 години. Днес проблемите са зад гърба му, но сериозно е решил да се завърне на ринга.

"Мисля го от години - призна в интервю за CBS, в което бе сниман до статуята му в залата "Стейлъп Сентър" в Лос Анджелис, където има коридор на славните спортисти от града. - Тренирам от месеци, особено активно заради почти пълната ми изолация и невъзможност да пътувам.

Уредих си и спаринги в последните седмици, без да го разгласявам. Ако бяхме направили това интервю преди 10 дни, щяхте да ме снимате с насинено око. Играя на ринга срещу много сериозни момчета..."

И така, в седмиците след признанията на Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд и Флойд Мейуедър, че се завръщат за благотворителни боеве, идва вестта и за Де ла Оя. Без съмнение - вълнуваща за всеки, който харесва бокса.

Embed from Getty Images