Поводът са предстоящите Младежки олимпийски игри през 2014 година в Нанцзин (Китай) и по-конкретно несправедливото разпределение на квотите по отношение на Европа в художествената гимнастика и дискриминацията, на която ще бъдат подложени европейските отбори в този спорт.

Ръководителите на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Сиракова и Мария Петрова сигнализираха, че разпределението, направено от Международния олимпийски комитет, особено по отношение на ансамблите дискредитира дългогодишния труд на едни от най-класните школи по художествена гимнастика в света - именно тези от Европа, в това число елитната школа на България.

Като евродепутат, представляващ България, която има свои състезатели по художествена гимнастика, които винаги са били на челните места в класирането на световни първенства и олимпийски игри за периода 2001-2013 г. без изключения, Бинев алармира европейските институции за несправедливостта, от която ще са засегнати българските спортисти.

Акцията стартира с писмо до Председателите на Европейския съвет, Европейския съюз, Европейската комисия, БОК, МОК, ЕОК, посланика на Младежките олимпийски игри и Председателя на олимпийския комитет в Китай, като целта е институциите да се мобилизират и да се задействат спешно в подкрепа на европейския спорт.

Подкрепа към каузата е декларирала Стефка Костадинова, председател на БОК, която е гарантирала, че ще направи всичко възможно за намиране на изход от създалата се ситуация в полза на българските и изобщо европейските спортисти.

Художествената гимнастика се практикува в над 40 страни от Европа, като последните 12 години на всички престижни международни състезания над 70-80% от крайните класирания са за състезатели от Европа.

Съгласно правилата, определени от МОК, на Младежките олимпийски игри в Китай през 2014 г. художествената гимнастика ще бъде представена от 18 индивидуални гимнастички и 6 ансамбъла.

Разпределението при индивидуалните състезатели отчита в някаква степен превесът, който европейските отбори имат безспорно като традиция, количество и качество /Европа: 7, Азия: 4, Африка: 3,Америка:3, Океания: 1/, но в разпределението на ансамблите това не е отчетено и е направено равномерно, като всеки континент ще бъде представен от един ансамбъл, само домакинът ще бъде с два.

В тази връзка Бинев поиска подкрепата на Европейските институции, с чиято помощ да се спомогне за разрешаването на несправедливостта и разпределението на квотите при художествената гимнастика да бъде променено - броя на европейските отбори да бъде увеличението от 1 на 3.

Увеличението на броя на отборите, независимо дали бъде увеличена квотата на Европа или пропорционално квотите на всички континенти, би предоставило възможност на любителите на този спорт да наблюдават състезание от най-висока класа с конкурентни състезатели и стилово разнообразие.

Слави Бинев разчита, че като обща кауза на всички страни от Европейския съюз ще има приемственост от неговите колеги евродепутати не само от България, но и от Европа, а не пасивност, породена от криворазбрана толерантност, която ще постави евродепутатите в ситуация, в която ясно да заемат позиция дали защитават европейските права или нещо друго. (ИК)