Балканските котки от Берковица спечелиха първата в историята си титла на България по ръгби, след като пречупиха коравите момчета от Валяците (Перник) на финала.

Победата на стадион "Белица" в Костинброд дойде с 39:17, след като на почивката "котките" имаха аванс от 27:5.

Триумфът идва и като сладък реванш за миналогодишната загуба на финала от същия мощен съперник. Тогава Валяците спечелиха с 34:19 и заслужиха 32-рата си титла на България в ръгби.

Преди двубоя за титлата в Костинброд се изигра и мачът за трето място, като Локомотив (Сф) вадигра с 44:14 Спартак (Вн).

Титлата за Балканските котки идва като награда за клуба, който има дългогодишна история, създаден е през далечната 1974 г. Развитието на ръгби в Берковица се дължи в най-голяма степен на треньора с митичен статут - Димитър Гаврилов - Тренера.

Стадионът в града носи неговото име.

Седмицата е важна за спорта ръгби у нас не само с финалите в републиканското първенство, но и с важен мач на националите. В събота от 16,30 ч България приема Андора на игрището на НСА в София, като нашите още имат шансове да станат първи в групата си от Конференция 2 - ЮГ.

Дотук в битките победихме Сърбия и Словакия като гост, загубихме у дома от Словения и именно с този тим е надпреварата за върха в групата.

Предлагаме ви подробно и зрелищно видео за случилото се в света на ръгби у нас в последните дни, част от сериите "В името на Бог РЪГБИ".