Драмата около спринтьорката Кристина Цимановская продължава, като тя най-сетне напусна Япония, но не в посоката, в която всички очакваха.

Беларуската атлетка получи хуманитарна виза от Полша и прекара две нощи в полското посолство, а преди часове е отлетяла към Виена, а не както се очакваше към Варшава.

Припомняме, че Цимановская бе отлъчена от лекоатлетическия тим, а хора от делегацията на Беларус я отведоха до летището и опитаха да я кача на самолет за Беларус. Техният мотив е, че спринтьорката има психични и емоционални проблеми, докато нейното твърдение е, че всичко е заради публичната й критика към треньорите, а и позицията и против режима на Лукашенко.

Тя потърси помощ от европейска страна, като Полша откликна, както го направи за няколко политически бежанци от Беларус в последните месеци. 

Макар тя да прекара две нощи в полското посолство в Токио, днес е отлетяла към Австрия. На този етап никой няма представа дали след Виена тя ще поеме към Варшава, или има промяна в нейния план за бъдещето.

"Обичам родината си, не я поредавам по никакъв начин. Всичко това е следствие на грешките на моите треньори. Сега аз плащам за тези грешки", сподели Тимановская в последното си кратко изявление.

Нейни приятелки от олимпийската делегация са споделили, че тя се страхува за своята сигурност при прибиране в Беларус, както и за тази на своите близки.

В същото време стана ясно, че часове след избухването на скандала, нейният съпруг Арсений Зданевич е събрал най-ценните си вещи и веднага е избягал в Украйна.

Той е споделил пред местните власти, че никога той и съпругата му не са се замесвали в политиката, но заради световният отзвук на този скандал, не се чувстват в безопасност в Беларус.

Позицията на МОК по случая остава непроменена и неутрална. От централата не искат да прибързват със заключение преди да бъде проведено разследване около цялата ситуация.